Menü Bezárás

10 termék, ami sokkal tovább fogyasztható, mint azt gondolnánk

A legtöbb embernek valószínűleg nincs tudomása arról, hogy vannak olyan ételek, amiket évek, sőt, akár évtizedek után is ugyanúgy el lehet fogyasztani. Az alábbiakban pontosan ilyeneket gyűjtöttünk egy csokorba, amiknek szinte nincs lejárati dátuma.

1. Instant kávé

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, ezért nem csoda, hogy annyi fajtája és formája kapható a boltokban. De ezek között is van különbség, például az, hogy a granulátumos instant kávé legalább 20 évig, sőt, a megfelelő helyen és hőmérsékleten tartva szinte bármeddig eláll. Ezzel szemben a pörkölt, szemes kávé körülbelül csak 3 évig használható fel.

2. Vaníliakivonat

A tiszta vaníliakivonat, mivel alkoholt tartalmaz, szinte örökké megőrzi az aromáját és bármeddig felhasználható. A különböző vaníliapótló szerekről és aromákról ez már nem mondható el.

3. Szárított alma

Vagy más néven almachips, ami egy rendkívül egészséges rágcsálnivaló. Szobahőmérsékleten akár 6-12 hónapig is eláll, sőt, még 3 év után is ehető marad.

4. Tea

Egy minőségi tealevél megfelelően tárolva (száraz, hűvös, napfénytől elzárt helyen) akár 2 évig is eláll. Sőt, vannak, akik azt állítják a pu-erh tea bizonyos fajtáiról, hogy 60 év után a legzamatosabbak.

5. Keksz

Mivel a keksz javarészt vízből és lisztből áll, ezért nem csoda, hogy akár 20-30 év múlva is ehető.

6. Borsó

A különböző borsófélék 5 évig biztosan, de vákuum-csomagolásban akár 20 évig is elállnak.

7. Kukoricakeményítő

Esetében fontos, hogy megfelelően tároljuk: gondosan lezárva, száraz, hűvös helyen. Így jó néhány év múlva is ugyanúgy felhasználható.

8. Liofilizált termékek

A liofilizálás a fagyasztva szárítás tartósításra szolgáló víztelenítés. Az eljárás során először megfagyasztják a víztelenítendő anyagot, majd vákuumot idéznek elő (csökkentik a nyomást), így szakítják ki a vízmolekulákat a jégkristályból. Ezáltal akár 15 évig is eltartható az adott termék.

9. Cheddar sajt

A “hagyományos” formájában csupán 1 hétig tartható el, de lefagyasztva akár 10 évig is.

10. Szódabikarbóna

Ez a csodaszer szintén évtizedekig is eltartható, feltéve, ha megfelelően tároljuk (száraz, hűvös, sötét helyen).