Menü Bezárás

11 furcsa tipp alváshoz, amivel a tudomány is egyetért

10 amerikaiból 2 alvászavarban szenved, 60 millió embert pedig az álmatlanság sújt. Évről évre egyre kevesebbet alszunk és egyre stresszesebbé válunk. Erre pedig oda kell figyelni. Hogy végre megint jól aludj és javítsd az életminőségedet, a következő tippek lesznek segítségedre.

1. A bal oldaladon aludni egészségesebb.

A testünk szimmetrikusnak látszik, de a belső szerveink elhelyezkedése egyáltalán nem az. Ha a bal oldaladon fekszel, elkerülhető a gyomorsav visszaáramlása.
2. A banán segít az esti ellazulásban.

A banán – főleg a héja – nagyon sok magnéziumot tartalmaz, aminek nyugtató hatása is van. Egy bio banánra és szűrt vízre lesz szükséged a banánvíz elkészítéséhez.

 • Vágd le a banán mindkét végét és tedd forrásban lévő vízbe. Forrald 10 percig.
 • Egy szűrővel szűrd át egy bögrébe a vizet.
 • Fahéjjal ízesítheted. Közvetlenül lefekvés előtt kortyold el.

3. Ha álmatlanságban szenvedsz, próbálj ébren maradni.

Ellentmondásnak tűnhet, de egy tanulmányban kimutatták, hogy ha az álmatlanságban szenvedőknek ágyban kell feküdniük és nyitott szemmel ébren maradniuk, akkor hamarabb alszanak el, mint azok, akiknek azt az utasítást adták, hogy aludjanak.
4. Fújj buborékokat lefekvés előtt.

Ez komoly! Rachel Marie E. Salas neurológus professzor javasolja ezt a módszert, ami úgy működik, mint egy légzőgyakorlat. Segít ellazulni fizikailag és mentálisan is. Ráadásul közben képes leszel újra összpontosítani azokra a gondolatokra, melyek összezavarnak.
5. A hálószobádban ne legyen óra.

Az óra az ellenséged, ami folyamatosan stresszel. Mikor az ágyban vagy, ne figyeld az időt. Ha nem szeretnél felébredni éjszaka, ne nézd a telefonodat se, tedd be inkább a fiókba. Ha aggódsz amiatt, hogy elmulasztasz valamit vagy lecsúszol valamiről, készíts listát a teendőidről lefekvés előtt.
6. Kelj fel, és kezdj neki valaminek, ha nem tudsz aludni.

Ha éjszaka már több mint 20 perce ébren vagy, kelj fel. Kezdj bele valamilyen megnyugtató tevékenységbe, például rakj ki egy puzzle-t vagy állj neki festeni. A cél az, hogy az agyad ne az álmatlansággal foglalkozzon.
7. Gyújts aromaterápiás gyertyát.

Az illatoknak elképesztő erejük van. Ha egy kellemetlen szag miatt érzed magad kényelmetlenül és ezért nem tudsz elaludni, gyújts meg egy levendula vagy kamilla illatú gyertyát. Ezek ellazítanak, a gyertyából áradó finom fény pedig kellemesebb hangulatot teremt. Elalvás előtt azonban ne felejtsd el elfújni a gyertyát vagy vegyél olyat, ami fém tégelyben van.
8. Ne használj túl kemény párnát, ha hason alszol.

Egy merev párna árthat a nyakadnak és fájdalmat okozhat, mert nem engedi, hogy kényelmes szögben pihenj.
9. Párnákkal és takarókkal töltsd ki a tested és a matrac között lévő réseket.

Ha az oldaladon szoktál aludni és sokszor érzed, hogy fáj a csípőd és a vállad, valószínűleg speciális matracra lesz szükséged. A tested nyomáspontjai minden éjjel szenvednek, mikor oldalt fekszel. A legjobb matrac az oldalt alvók számára az, amelyik a csípőnél és a vállaknál puhább. Ha nem szeretnél új matracot vásárolni, akkor a tested és a matrac között lévő réseket párnával vagy takaróval töltsd ki.
10. Használj párnát a térdednél.

Ha a hátadon alszol, tégy párnát a térdeid alá. A tested és a matrac közötti réseket töltsd ki párnákkal. Ha az oldaladon alszol, akkor a párnát a térdied közé helyezd.
11. Próbáld ki a négyzetes légzést elalvás előtt.

A négyzetes vagy doboz-légzés segítségével gyorsabban elalszol. Ezt a technikát stressz esetén is javasolják a szakemberek.

 • Ülj fel, lassan fújd ki a levegőt a szádon. Közben koncentrálj a légzésedre.
 • Lassan szívd be a levegőt az orrodon, miközben fejben elszámolsz 4-ig.
 • Majd tartsd bent a levegőt, míg elszámolsz 4-ig.
 • Fújd ki a levegőt a szádon, miközben szintén 4-ig számolsz.
 • Tartsd vissza a lélegzeted, lassan számolj el 4-ig és kezdd elölről az egészet.

Ezt a módszert mindig alkalmazhatod lefekvés előtt vagy ha stresszesnek érzed magad. Ha koncentrálsz a légzésedre, ellazulhatsz mentálisan és nem fogsz a problémákon rágódni.
BÓNUSZ: Ezért fájhat a hátad ébredés után.

Ha reggelente gyakran érzed, hogy fáj a hátad, annak a következő okai lehetnek:

 • A rossz testhelyzet alvás közben: Próbálj új pózt találni vagy aludj a hátadon és válassz egy kényelmes párnát.
 • Rossz matrac: Egy jó matracra muszáj pénzt áldozni, hogy megelőzz vele olyan problémákat, mint a rossz alvás, a fájdalom, a fáradtság.
 • Terhesség: Ebben az időszakban a hátfájás nagyon gyakori. A legsúlyosabb az 5-7 hónapban lehet.
 • Az öregedés természetes hatása: A tested idővel elhasználódik, emiatt is jelentkezhet hátfájás. Az orvos sokat segíthet ebben az esetben.

Neked van valami trükköd a jobb alváshoz? Kérjük, oszd meg velünk egy kommentben!