Menü Bezárás

12 fájdalmas tünet, amit lelki sebek okozhatnak!

Egy amerikai pszichológusnő – Susan Babel – tanulmányok során bizonyította. hogy a krónikus fájdalom nem csupán fizikai sérülések következménye lehet, hanem ugyanúgy okozója lehet stressz vagy lelki, érzelmi eredetű probléma. A fizikai fájdalom azért jelenik meg, hogy figyelmeztesse a beteget: van még mit tenni lelki síkon.

Fej – mindennapi stressz

A fejfájást és a migrént a mindennapi stressz okozza. Ha valakit krónikus fejfájás gyötör, muszáj időt szánnia magára. Nem csak egyszer, hanem minden nap! Ha testedet „stresszmentesíted”, az minden fájdalomra jótékony hatású.

Nyak – a megbocsátás szükségessége

Lehet, hogy valaki másnak kell megbocsájtanod, lehet, hogy saját magadnak. Ha krónikus nyakfájdalmad ellen harcolsz, át kell gondolnod, mi az, amit szeretsz a másik emberben vagy magadban és annak megfelelően meg kell bocsájtanod.

Váll – túlzott érzelmi teher

A vállfájdalom arra utalhat, hogy túlzott érzelmi terhet cipelsz. Próbáld meg feltárni ezeket a terheket és arra törekedni, hogy megoszd közeli barátokkal, családtagokkal, így nem egyedül görnyedsz a súlya alatt.

Hát – érzelmi támogatás hiánya

Talán nem érzed magad megbecsülve a családodban vagy a munkahelyeden vagy nem vagy képes kimutatni az érzelmeidet. Ezek az elfojtott érzések a hátfájásban nyilvánulhatnak meg. Ha egyedül élsz, ideje nyitnod valaki felé.

Derék – anyagi problémák

Ha állandó derékfájással küzdesz, lehet, hogy pénzügyi gondok nyomasztanak. Talán nem vagy képes kijönni a pénzedből, talán hitelekkel terhelt az életed. Bármi is legyen, keresd folyamatosan a megoldást, nézd át és racionalizáld a költéseidet, kérd akár szakértő segítségét. Amint egyenesbe jön az életed, a fájdalom is el fog tűnni.

Könyök – rugalmatlanság

A rugalmatlanság a krónikus könyök- és karfájásban jelenhet meg fizikai síkon. Talán túl erőszakosan próbálsz ellenállni az életedbe lépő változásoknak. Ez azonban sajnos csak gondot hoz, inkább próbáld meg elfogadni, hogy az élet folyamatos változás és változz te is, ahogy a helyzet megkívánja.

Kéz – barátok hiánya

A barátok, a szociális háló hiánya okozhat szorongásból eredő krónikus fájdalmakat a kezekben. Ennek kezeléséhez az kell, hogy nyitottabb légy a kollégákkal, ismerősökkel. Barátkozz többet, járj társaságba vagy csatlakozz tematikus csoportokba, például a hobbid alapján.

Csípő – félelem a döntések meghozatalától

A szorongó egy helyben toporgás, a döntésképtelenség miatti aggódás, a változásoknak való makacs ellenállás válthat ki krónikus csípőfájdalmakat. Itt az ideje meghoznod a döntést és kitartani mellette a végéig! Ez változásokat fog hozni az életedbe, amiket el kell fogadnod, hogy egészséges életet élhess – úgy testileg, mint lelkileg.

Térd – túlzott egó

Az elhúzódó térdfájdalom annak a testi kivetülése, hogy túl sokat gondolsz magadra. Itt az ideje, hogy kipróbáld az önkénteskedést valamelyik szervezetnél! Emlékeztesd magad arra, hogy senki sem tökéletes és mindannyian halandók vagyunk.

Vádli – stressz vagy féltékenység

Ha látszólag ok nélkül fáj a vádlid huzamosabb ideje – ‘ok nélkül’ alatt azt értsd, hogy nem tegnap futottad le a maratont -, vizsgáld meg az életedet, hol van jelen benne stressz vagy féltékenység! Ha felfedezed a probléma gyökerét, iktasd ki az életedből, hogy a fizikai kivetülése is elmúljon.

Sarok – örömtelen élet

A sarokfájdalom arra utalhat, hogy életedben nincs elég örömforrás. Lazíts néha, hogy a hobbidnak is szentelhess időt és lobbantsd lángra a szerelmi életedet! Semmi bajod nem származik abból, ha néha megleped magad valami számodra örömteli dologgal.

Lábfej – a depresszió korai jele

A depresszió krónikus lábfájáshoz vezethet. A depresszió legyőzése sokkal több energiát igényel, mint a megelőzése, ezért ha ezt a korai tünetet tapasztalod magadon, azonnal tégy lépéseket ellene! Keress új hobbit, fogadj örökbe egy kisállatot – bármilyen örömforrás jól jöhet, ami segít feloldani a benned lévő feszülést és ezáltal csökkenteni ennek a sokakat érintő betegségnek a kialakulását.