Menü Bezárás

14 étel, amit gyakran helytelenül tárolunk

A hűtőben mindenfélét tárolunk: gyümölcsöt, zöldséget, édességet, kenyeret. De kerülnek bele mártások, szószok, konzervek is. Ezzel meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságukat, de ronthatjuk is az élelmiszerek minőségét.

Listába szedtük, hogyan kell tárolni a különböző élelmiszereket.

Amit a konyhaszekrényben, fénytől védett helyen tároljunk:

 • Kenyér: Egy szorosan lezárható dobozban, egy kis sóval tároljuk, ami megvédi a penészedéstől. Ha a zacskóban hagyod, amiben megvetted, puha marad, de néhány nap alatt megpenészesedhet. A nejlon ugyanis nem hagyja lélegezni a kenyeret, magas páratartalom képződik benne, amit a penészgomba nagyon kedvel. A hűtőben tárolni sem a legjobb ötlet, mert az alacsony hőmérséklet miatt a víz gyorsabban párolog ki belőle, így a kenyér nagyon hamar megszárad. Ha hosszú időn át akarod eltartani a kenyeret, tedd a fagyasztóba. Itt 4-6 hónapig is fogyasztható marad.
 • Csokoládé: Nagyon könnyű a tárolása, csak tartsd sötét, hűvös helyen. Ne tedd a hűtőbe! A hőmérséklet-különbség miatt a felületén a cukor kikristályosodik, ekkor látod, hogy a csoki fehéres lett. Az ízét ez ugyan nem befolyásolja, de nem túl étvágygerjesztő látvány.
 • Méz: Úgy tartják róla, hogy bármeddig megőrzi minőségét. Gyakorlatilag az örökkévalóságig eltartható. A legfontosabb, hogy helyesen tárold, hideg, sötét helyen, de ne a hűtőben, mert kikristályosodhat.
 • Olívaolaj: Szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől védve tárold. A hűtőbe azonban ne tedd, mert a hideg hatására fehér darabkák képződnek az olajban – ez kondenzvíz.
 • Hagyma, fokhagyma: Hosszú időn át elállnak, ha hűvös, száraz helyen tartod őket, például egy kis dobozban a konyhaszekrényben. Ha sok hagymád van, felkötözheted és fellógathatod őket. A hűtőben a hagyma és a fokhagyma gyorsan megromlik, penészessé válik.

Amit a polcon vagy az asztalon is tárolhatunk:

 • Narancs és citrusfélék: Nem fognak gyorsan megromlani. A hűtőbe ne tedd őket, mert az alacsony hőmérséklet miatt ízüket vesztik és egészségünkre gyakorolt jó hatásaik is gyengülnek.
 • Avokádó: Tárolása nem könnyű feladat. Ha érett, akkor tarthatod a hűtőben, mert az alacsony hőmérséklet megakadályozza, hogy megromoljon. Ha viszont még nem érett, ne tedd a hűtőbe, mert a hidegtől lelassul az érési folyamat.
 • Uborka: Tarthatod a hűtőben, de csak néhány napig. A hideg miatt az uborka ugyanis hamar megromlik. Hogy a lehető legtovább friss maradjon, tartsd a hűtőn kívül.
 • Padlizsán: Nem viseli el az alacsony hőmérsékletet. A hűtőben megpuhul és nagyon gyorsan megromlik. Jobb szobahőmérsékleten, napfénytől védve tárolni.
 • Paradicsom: Bármennyire is magától értetődőnek találod, hogy betedd a hűtőbe, felejtsd el. Elveszti a természetes ízét alacsony hőmérsékleten. A hideg levegő az érési folyamatát is lelassítja és még kevésbé lédús is lesz. Szobahőmérsékleten, jól szellőző dobozban tárold.

Amit a legjobb a hűtőben tárolni:

 • Tojás: A háziasszonyok között vitatéma, hogy a tojásnak hol a helye. Egyesek szerint csakis a hűtőben maradhat friss, míg sokan úgy gondolják, a legjobb szobahőmérsékleten tárolni. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a hűtő ajtajában nem szabad tárolni, mert a hőmérséklet különbség miatt hamarabb megromlik. Szakértők szerint nem kell kivenni a tojást a tojástartóból, mert abban marad friss a legtovább.
 • Liszt: Látszólag nagyon egyszerű tárolni, de közben mégsem. A magas páratartalom és a magas hőmérséklet miatt bogarak jelenhetnek meg benne, valamint penészedhet is. A legjobb, ha lezárható tégelyben tárolod a hűtőben vagy a konyhaszekrényben 10-18 fokos hőmérsékleten.
 • Diófélék: A legtöbben szobahőmérsékleten tárolják, de ez nem a legjobb választás. A diófélék közül néhány (például a dió vagy a mandula) csak 1-2 hétig áll el melegben. Jobb őket óvni a napfénytől, a párától és a magasabb hőmérséklettől. Ezért tartsd őket a hűtőben, ahol akár 9 hónapig is megőrzik fogyaszthatóságukat.
 • Zeller: Rokonával, a petrezselyemmel ellentétben a hűtőben kell tárolni. Ne csomagold műanyagfóliába, mert abban megrothad. Használj inkább alufóliát.