Menü Bezárás

35 évesen mentem nyugdíjba, közel 1 millió font megtakarítással – nem vettem új ruhákat, és olcsó ételeket ettem

A 37 éves Katie Donegan, és férje, a 43 éves Alan saját döntésükből nyugdíjasok, és imádják, hogy van idejük és energiájuk élvezni az életet.

35 évesen mentem nyugdíjba, közel 1 millió font megtakarítással - nem vettem új ruhákat, és olcsó ételeket ettem

“Mint minden nyugdíjasnak, nekem is rengeteg szabadidőm van, de a többséggel ellentétben nincsenek unokáim vagy időseknek szóló buszbérletem. 35 évesen úgy döntöttem, abbahagyom a munkát. Uxbridge-ben nőttem fel, édesanyám, Alison tanár volt, édesapám, Kris pedig 73 éves, piackutató. Alapjában véve jó életünk volt, de mindig is nagyon kevés pénzből gazdálkodtunk, ritkán jutott pénz egy jobb nyaralásra vagy egy éttermi étkezésre. Én szeretek takarékoskodni a pénzemmel, élvezem ahogy egyre több és több lesz, nem szívesen költöm el” – mondta Katie.

“18 éves koromban matematikát tanultam az Oxfordi Egyetemen, de nagyon nem szerettem, és a következő évben otthagytam. Egy ideig irodai munkát végeztem, 9 fontot kerestem óránként, majd 2005 januárjában Costa Ricába belevágtam egy három hónapos önkéntes projektbe, ahol találkoztam Alannel. Mikor visszatértünk az Egyesült Királyságba, statisztika szakon kezdtem el a tanulmányaimat. A szüleimmel éltem, nagyon spóroltam, nem vettem egy darabig új ruhákat, és nagyon odafigyeltem arra, hogy lehetőleg olcsó ételeket egyek” – mondta a 37 éves nő, aki úgy gondolja ez fontos lépés volt abban, hogy most nyugdíjasként élhet.

“2008-ban a diploma megszerzése után Alan édesanyjához költöztünk Hampshire-be, hogy ne kelljen lakbérre költsünk. Én biztosítás-matematikusként dolgoztam, és évi 28.500 fontot kerestem. Alan önálló vállalkozó volt, de változó volt a jövedelme, idővel engem is betanított, így elkezdtünk együtt dolgozni. Sokat spóroltunk, így 2010 novemberében egy 42.000 fontos letéttel megalapoztunk egy 167.650 fontos, két hálószobás lakást Basingstoke-ban. 2013 júliusában házasodtunk össze, az esküvőt nagyon költséghatékonyra terveztük. A helyi közösségi termet vettük bérbe, a meghívókat e-mailben küldtük el, és egyik barátunkat kértük fel a díszítésre” – mesélte az extrém spóroló Katie.

Szabad vagyok és van választásom!

“2014 végére már 58.000 fontot kerestem. Ez óriási összegnek tűnt, de elhatároztam, hogy nagyon odafigyelek a kiadásokra. Alan körülbelül 63.000 fontot hozott, minden hónapban összesen 3000 fontot tettünk félre. 2015-ben olvastam egy blogot a pénzügyi függetlenségről és a korai nyugdíj-mozgalomról, amely magában foglalja a kiadások lehető legalacsonyabb szinten tartását, és minden fillér megtakarítását. Azáltal, hogy ezeket a megtakarításokat indexalapokba helyezi az egyén, részvényeket vásárol különböző cégeknél, és végül abból a pénzből él. Addigra 291 000 font megtakarításunk volt. Alan 1996 óta takarékoskodott, én pedig a diploma megszerzése után csatlakoztam hozzá azzal a céllal, hogy három éven belül 1 millió font megtakarításunk legyen. A befektetéseknek köszönhetően pedig nyugdíjba tudjunk vonulni. Nem azért, mert nem élveztük volna a munkánkat, hanem a pénzügyi szabadságról és az életminőségünk megváltozásáról álmodtunk. Hogy több pénzünk legyen, felmondtam a munkahelyemen, és vállalkozóként kezdtem dolgozni” – meséli büszkén.

“A barátaink azt gondolták, hogy megbolondultunk, a család nem értette, hogy miért nem veszünk új autót, de mi csak rendületlenül tanulmányoztuk, hogyan fektethetünk be a tőzsdén. 2018 szeptemberére 898.000 fontunk volt. 2019 március-áprilisában a nettó vagyonunk 46.000 fonttal emelkedett – ami azt jelentette, hogy a befektetéseink elegek voltak ahhoz, hogy nyugdíjba vonulhassunk. Alan támogatta a döntésemet, hogy abbahagyjam a munkát, de ő úgy döntött, hogy nem vonul vissza teljesen, és továbbra is hátulról felügyeli az üzletét. Ezután bérlakásból-bérlakásba mentünk, elkezdődött az utazás, Thaiföldtől Mexikóig mindenhol utaztunk, kerékpároztunk, túráztunk”

“A járvány New Orleans-ban ért utol, így a korlátozások miatt egy időre véget ért a kalandozásunk. 2020 áprilisában visszatértünk az Egyesült Királyságba. Elhatároztam, hogy elindítok egy 10 hetes online tanfolyamot, amely segít az embereknek, hogy ellenőrizzék a pénzügyeiket. Cserébe nem kérek semmit. Sok ember számára a nagy ház és a márkás ruhák jelentik a sikert, de nekünk van szabadságunk és választási lehetőségünk, ami úgy tűnik, hogy a legnagyobb siker az életben” – mesélte a 37 éves Katie Donegan.