Menü Bezárás

4 igazság a megbocsátásról, amit mindenki figyelmen kívül hagy, de amiről tudnod kell

A másoknak való megbocsátás olyan erény, amit mindenki piedesztálra emel. Azt mondják, bölcsebbé tesz, segít meggyógyulni, és jobb emberré válunk általa.

Valóban, olyan folyamat ez, amely segít békésebb és nyugodtabb életet élni. Az egyetemes megbocsátás gondolata azonban kihagy néhány fontos szempontot a számításból. Ezek a szempontok nem csak segítenek könnyebben megbocsátani, hanem új perspektívákat adnak, amelyek megkönnyítik az életedet.

Például képes lehetsz ugyan megbocsátani, de felejteni nem. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a megbocsátás kevésbé lenne hiteles. Ezenkívül még akkor is, ha megbocsátasz valakinek, nem vagy köteles elmondani ezt neki, és folytatni a kapcsolatot az illetővel. Ezek és néhány más igazság segítenek abban, hogy könnyebben megbocsáss, és megbékélj önmagaddal.

Íme 4 igazság a megbocsátásról, amit tudnod kell!

1. Csak mert megbocsátasz valakinek, még nem jelenti azt, hogy azt akarod, hogy az illető továbbra is az életed része legyen.

Általában, ha valakinek megbocsátanak valamit, amit tett, az illető arra számít, hogy a dolgok visszatérnek a megszokott kerékvágásba. Például, ha egy barátod csalódást okozott neked, de te úgy döntöttél, hogy megbocsátasz neki, valószínűleg arra számít, hogy továbbra is barátok maradtok. Pedig a megbocsátás nem mindig jelenti azt, hogy szeretnéd megtartani az illetőt az életedben.

Ezért tudnod kell, hogy teljesen rendben van, ha megbocsátasz ugyan, de felállítasz néhány egészséges korlátot saját magad érdekében. Elsőre talán furcsának tűnhet ez a gondolat, de megtapasztalhatod a megbocsátás felszabadító érzését anélkül is, hogy folytatnál egy mérgező kapcsolatot.

2. A megbocsátás nem mindig szól örökre, és „visszavonhatod”, ha rosszul alakulnak a dolgok.

Tegyük fel, hogy a pároddal borzalmasan összevesztetek. Nagyot csalódtál benne, úgy érzed elárult, dühös vagy, és összezavarodtál, nem tudod, mi lesz a kapcsolatotokkal ezután. Végül mégis úgy döntesz, hogy megbocsátasz, és adsz neki még egy esélyt.

Egy kis idő múlva azonban a párod elköveti ugyanazt a hibát, vagy valami mást, amivel ugyanúgy megbánt. Nos, ilyenkor emlékeztetned kell magadat arra, hogy nem számít, ha korábban már megbocsátottál, most nem kell ehhez ragaszkodnod, vagy nem kell újból megbocsátanod. Jogodban áll meggondolni magadat, és újraértékelni a helyzetet.

3. A megbocsátás önmagában nem megoldás a traumák kezelésére.

Sokan a megbocsátásra helyezik a hangsúlyt, mint egyetemes megoldásra az átélt traumák gyógyítására. De tudnod kell, hogy bár a megbocsátás hasznos lépés a gyógyulási folyamatban, nem ez az egyetlen rendelkezésedre álló eszköz.

Azt is tudnod kell, hogy bár fontos, hogy meg tudj bocsátani másoknak, fontosabb, hogy önmagadnak megbocsáss, megértsd saját magadat, és felül tudj kerekedni a hibáidon. A másoknak való megbocsátás pedig már természetesen, magától jön majd, a gyógyulási folyamat részeként, miközben jobban megérted az átélt traumákat.

4. A megbocsátás elsősorban a saját negatív érzéseid feloldásáról szól, nem pedig arról, hogy felments valakit a felelősség alól.

A megbocsátást gyakran félreértelmezik. Az a személy, akinek megbocsátottak, úgy értelmezheti, hogy felmentették őt minden bűnösség és felelősség alól, pedig ez nagyon távol áll a valóságtól.

A megbocsátás 99%-ban rólad szól. Nem azért bocsátasz meg, hogy másoknak szívességet tégy, hanem azért, mert meg akarsz szabadulni a negatív érzésektől, frusztrációktól, érzelmi gátaktól. Tedd meg saját magadért, ne azért, hogy bárkinek a kedvében járj a környezetedben!