Menü Bezárás

5 dolog amit nem tudtál a balkezesekről!

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a világ mintegy 12%-a balkezes!

1. Másképp hallják a beszédeket.

A balkezesek jobban hallják a beszéd közbeni intonációt és a szótagok gyors változását is jobban érzékelik, mint a jobbkezesek. Egy egyetemi tanulmány szerint ezeknek az embereknek az agy bal és jobb agyféltekéje különféle hangokra specializálódott. A jobb kezet irányító bal félteke a gyors mássalhangzó hangokat részesíti előnyben. A bal kezet irányító jobb agyfélteke jobban érzékeli a lassabban változó hangokat, például a szótagokat és az intonációt.

2. Jobbak az eredményeik különböző sportokban és a matematikában.

Régen megfigyelték, hogy azok, akik túlnyomórészt a bal kezüket használják, jobban tudnak számolni. Ezt egy tanulmány meg is erősítette. A balkezesek 5 és 10%-kal jobb eredményeket értek el, mint a jobbkezesek a matematikai teszteken.

Az ok az agy használatához kapcsolódik: a balkezesek hajlamosak gyorsabb kapcsolatokat létrehozni a két agyfélteke között és ennek köszönhetően gyorsan feldolgozzák az információt. E képességnek is köszönhető, hogy a balkezesek jobb eredményeket érnek el a sportban, különösen azokban, amelyekben az ellenfelek szembe helyezkednek el egymással.

3. Ijedősebbek.

Egy brit társaság kutatásai azt mutatják, hogy a balkezeseket általában jobban érinti a félelem, mint a jobbkezeseket. Egyenlő számú bal- és jobbkezes felnőtt nézte meg a Bárányok csendje című film nyolc perces kisfilmjét. Utána mindenkit arra kértek, hogy emlékezzen a film egyes szekvenciáira és a balkezesek voltak azok, akik a legtöbb traumatikus stressz tünetet mutatták.

4. Hajlamosabbak az allergiás megbetegedésekre.

Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a balkezesek 11-szer nagyobb valószínűséggel szenvednek allergiában, mint a jobbkezesek, különösen az életük első felében. Kétszer annyit szenvednek migréntől és jobban érintettek, mint a jobbkezesek az autoimmun betegségek terén is.

5. Érdekes, de az állatok világában is jelen a ‘balkezesség’!

Az állatvilágban is vannak balkezesek, például a kutatók azt találták, hogy a csimpánz populációnak csak 70%-a jobbkezes. Ami a papagájokat illeti, többnyire balkezesek. A 320 ausztrál papagáj vizsgálata azt mutatta, hogy 47% az ételt inkább a bal karmával fogta, míg 33% a jobb karmával, a többiek pedig mindkét karmukat használták.