Menü Bezárás

5 előnye annak, ha egy gyerek kutya társaságában nő fel

Előbb-utóbb minden család életében eljön az a pillanat, amikor a gyerek(ek) házi kedvencért könyörög(nek). A szülők pedig azonnal érvelni kezdenek a kívánság ellen (tisztelet a kivételnek, aki startból belemegy), ugyanis befogadni és gondozni egy négylábút nem kis felelősség, melynek nagy része természetesen a gyerek(ek)re hárulna.

De közelítsük meg más szemszögből a helyzetet: belegondoltál már, mekkora előnyt jelent a gyermekek fejlődésében és egészségében egy házi kedvenc? Íme öt, melyet neked sem lenne szabad figyelmen kívül hagynod, ha nálatok is felmerülne a kérdés.

1. Életre szóló lecke a felelősségről

Valami életre szólót akarsz tanítani a gyerekednek? Gondoskodni egy élő és szuszogó lényről teljesen más, mint telepakolni például a mosogatógépet. A sétáltatástól kezdve a fürdetésig, etetésig, tisztogatásig, ezeket a feladatokat simán rá lehet bízni a gyerekre, aki örömmel és játszva sajátítja el a felelősségvállalás alapjait.

2. Gyorstalpaló az immunrendszernek

Tudományos kutatások által bizonyított tény, hogy azon gyerekeknek, akik életük első évében már kutyák társaságában nevelkednek, erősebb az immunrendszerük és egészségesebbek, mint azok, akik háziállat nélkül cseperednek fel. A betegségek lefolyása is enyhébb az ő esetükben.

Szintén kutatások támasztják alá, hogy az allergiás reakciók, légúti bántalmak, asztma, sőt még az ekcéma is kiküszöbölhető egy kutyával a lakásban. Minél korábban csatlakozik a négylábú a családhoz, annál jobb hatással van a csecsemőre. De ha a gyerek egy éves kora után kap háziállatot, ez már nem jelent semmilyen pluszt az egészségére nézve.

3. Remek érzelmi intelligencia-fejlesztő

Az IQ-ról mindenki hallott, de az EQ – érzelmi intelligencia már kevésbé ismert fogalom. Egy kutya a családban nagymértékben hozzájárul ezen képességek fejlődéséhez, melynek hosszútávon sok pozitív hatása van. Gondoskodni egy másik életről megtanítja a gyereket szeretni, együttérezni, osztozni, eltekinteni önmagától. Az apró feladatok ellátása pedig a sikerélmény, magabiztosság érzését keltik a kicsikben.

A szorongás ellen is remek gyógyír egy négylábú: azok a gyerekek, akik kutyák társaságában élnek, magasabb oxitocin-szinttel rendelkeznek. Szóval kutya = boldogság, de ezt talán már te is tudtad.

4. Több játék és mozgás

Alig bírod kitessékelni a lakásból a gyermekeket? Fogadj örökbe egy kutyát! Átlagosan napi 11 perccel mozognak többet azok a gyerekek, akiknek kutyájuk van, mint azok, akiknek nincs házi kedvencük. Nem tűnik soknak, de ha utánaszámolsz, ez havi 5.5 órát és évi 66 órát jelent, ami már szép kis teljesítmény, pluszban!

5. Gyógymód

Mellbevágó, hogy az Egyesült Államokban minden 45. gyereket autizmussal diagnosztizálnak. Ez közel 2%-a az USÁ-ban élő, 2 és 17 év közti gyerek-populációnak. Nonprofit szervezetek fedezték fel, hogy a kutyával való kapcsolattartás mily jó hatással van ezekre a gyerekekre! Többek között biztonságérzetet ad, csökkenti a szorongást és az agresszióra való hajlamot, új dolgok kipróbálására ösztönzi őket, bátorságot ad az ijesztő helyzetekkel való megbirkózásban, verbális kommunikációra bír.

A hipertevékeny, ADD és ADHD betegségekben szenvedő gyerekekre is szintén jó hatással van egy négylábú. Sajnos ez a diagnózis is egyre gyakoribb az Államokban élő kiskorúak körében. Az ő esetükben, egy kutya megtaníthatja a rutin és a következetesség fogalmát, segít levezetni az energiát, csillapítva ezáltal a hiperaktivitást, egyhíti az elszigeteltség érzését és a depressziót, stresszmentesíti az új helyzeteket, segít az összpontosításban.

Egy szó, mint száz: azzal, ha örökbefogadsz egy kutyát, a lehető legjobb döntést hozod a gyermeked érdekében!