Menü Bezárás

6 előnyös alvópóz, amiről sokan nem is tudnak

Ha egy jót akarsz pihenni egy hosszú nap után, bebugyolálod magad a takaródba, felveszel egy kényelmes testhelyzetet, és álomba szenderülsz. De hogy teljesen feltöltődj, visszanyerd az energiádat és megőrizd a szépségedet, nagyon fontos odafigyelni arra, hogy milyen pózban alszol.
Hogy másnap reggel mosolyogj, mikor tükörbe nézel, érdemes megjegyezned néhány egyszerű tippet a jó éjszakai pihenéshez.

Testhelyzet a friss, ránctalan arcért

Sokan nem szeretnek háton aludni. Pedig ennek a póznak sok előnye van: a gerinc egyenes marad, a test nem kerül természetellenes helyzetbe. Ha éjjel a nyak környékére extra nyomás nehezedik a kitekert pózok miatt, akkor reggel fejfájással ébredhetsz.

Ráadásul a hanyatt fekvés a szépséged megőrzésében is segít. Kutatások is megerősítették, hogy elősegíti a ráncosodást, ha az arcod hozzányomódik a párnához. Ha a hátadon alszol, ez nem fordulhat elő. Hogy kényelmesebb legyen a háton fekvés, használj ortopéd párnát.

Plusz egy párna a gerinc pihentetéséért

Kellemes és egészséges is háton aludni. Hogy ebben a pózban is megfelelő legyen a testhelyzeted, kemény felületre van szükség. Hogy még inkább csökkentsd a terhelést, tégy egy kis párnát a térdeid alá. Így megtarthatod a természetes görbületet a nyakadban és a hátadban.

Párna nélkül alvás

A párnát arra találták ki, hogy támasztást nyújtson alvás közben. De nem túl kényelmes azoknak, akik a hasukon szeretnek aludni. Hason fekve a gerinc természetellenes pózba kerül, a párna pedig még tovább rontja ezt a helyzetet. Hogy minimalizáld a hason fekvés ártalmait, sík felületen aludj és ne használj párnát. Ha ezt nehezen szokod meg, egy kis párnát tehetsz a homlokod alá, így könnyebben kapsz levegőt is.

Azt mondják, a hason fekvés a legkevésbé egészséges alvópóz, de akik máshogy nem tudnak aludni, tehetnek egy vékony párnát a hasuk és a csípőjük alá, hogy a gerinc természetesebb pózba kerüljön.

Ölelő párna

Sokkal előnyösebb, ha úgy alszol az oldaladon, hogy odateszel még egy párnát. Biztosan láttad már a várandósoknak szánt különleges párnákat, amelyek extra támasztást nyújtanak, leveszik a terhet a derékról és a csípőről. Egy ilyen párna mindenkinél működik. Kitölti a test és a matrac közti helyet, visszaállítja a gerinc természetes görbületét.

Magzatpóz

Ez tűnik a legkényelmesebb alvópóznak. Ha egy puha ágyat látunk, rögtön szeretnénk összegömbölyödni. Ennek a póznak is vannak előnyei, például az ízületek szempontjából. Jót tehet azoknak, akiknek porckorongsérvük van.

Együtt alvás

Jó dolog, ha a párodat ölelve alhatsz el. Még az egészségednek is jót tesz. Egy kutatás szerint azok, akik a párjuk mellett alszanak, gyorsabban alszanak el és jobban is tudnak pihenni éjjel. Az ölelés hatására oxitocin termelődik, ami csökkenti a vérnyomást. Ennek következtében csökken a keringési betegségek kockázata. Nem beszélve arról, hogy fokozza az intimitást és erősíti a párkapcsolatot.