Menü Bezárás

6 POZITÍV hatása a petrezselyemnek. Kár csak úgy beledobni a levesbe

Ismeri a petrezselyem sokoldalúságát? Egyedi íze és illata mellett gyógyító hatásainak köszönhetően is megörvendeztet.

A petrezselyem szinte egész télen kitart a kerti ágyásban. Cserépben is termesztheti. Mindenképpen adja frissen vajkrémekhez vagy salátákhoz. Megéri!

A konyhában nemcsak a szaglósejteket, hanem az ízlelőbimbókat is gyönyörködteti. De hatása sokkal szélesebb körű. Érdekes módon a petrezselymet először gyógynövényként használták, mielőtt áttértek volna a konyhában való sokoldalú felhasználására. Míg a göndör levelek szemre talán kellemesebbek, a sima szárak sokkal aromásabbak. Borsos és enyhén csípős íze még hosszabb főzés esetén sem tűnik el. A kifejezettebb aroma és szín érdekében a felaprított leveleket inkább közvetlenül a főzés befejezése előtt adjuk hozzá. Nyugodtan szórjuk meg velük a kész ételt.

1) Az immunitás érdekében

C-vitamin-tartalmával örvendezteti meg. Kevés élelmiszerben van annyi C-vitamin, mint a petrezselyemben. Száz grammban csaknem 160 milligramm van, míg az ajánlott napi mennyiség 110 milligramm körül van. A legkényelmesebb, ha friss petrezselymet keverünk például salátába, és pestót készítünk belőle. B-vitaminokat is talál benne. Az ételeket magnézium- és vastartalma miatt is érdemes ízletes petrezselyemmel fűszerezni. Kalciumot és káliumot is tartalmaz.

2) A szemnek

A petrezselyem a szem egészségének is jót tesz.

A petrezselyem rendszeres fogyasztása segít megvédeni a szaruhártyát a kiszáradástól, és csökkenti a vakság kockázatát is. Mindezek mögött az A provitamin áll. Száz gramm petrezselyemben körülbelül 5300 mikrogramm található belőle. A petrezselyem jelentős E-vitamin-tartalommal is rendelkezik, amely fontos szerepet játszik a sejtek káros gyökökkel szembeni védelmében.

3) A vesék számára

Emésztést elősegítő tulajdonságainak köszönhetően a petrezselyem azonnal laposabb hasat varázsolhat, ha nehéz ételek után puffadtnak érzi magát.

A vesék, a húgyvezeték és a húgyhólyag örülni fog vízelvezető hatásának. A petrezselyem és annak szárainak rendszeres fogyasztása megelőzi a vesekő kialakulását, gyulladáscsökkentő hatású, és segít a szervezetnek, hogy könnyebben megbirkózzon a baktériumokkal és a méreganyagokkal.

4) A szívre

Ne hagyatkozzon arra, hogy kétévente megméri a vérnyomását. Szerezzen be egy vérnyomásmérőt otthonra, ha már negyvenes éveiben jár.

Az ízletes ételízesítő javítja a vérkeringést is, és szívbetegségek megelőzésére is szolgálhat. Segíthet a megfelelő vérnyomásértékek elérésében. Mindezek mögött a kálium és a rengeteg karotinoid áll. Tépjen le néhány levelet, ha fokhagymát fogyaszt. A szárak rágása segít elűzni a kellemetlen aromát. A szájüregben gyulladáscsökkentő hatású.

5) Menopauzára

A menopauza idején nem kell hízni vagy kipirulástól szenvedni.

A petrezselyem növényi hormonokat, köztük fitoösztrogént tartalmaz. Ez a női nemi hormon ösztrogén egyik változata, így segít a menopauzával és a problémás menstruációval járó kellemetlenségek enyhítésében. Terhesség alatt azonban fogyasszon petrezselymet visszafogottabban, mivel összehúzódásokat, sőt, akár koraszülést is okozhat.

6) A bőrre

Tavaszi napsütés és bőrproblémák

A petrezselyemkivonatok gyakran szerepelnek a kozmetikumokban. Az olyan antioxidánsok, mint az E- és C-vitamin ellensúlyozzák a külső hatások okozta korai bőröregedést. A C-vitamin a kollagénszintézis fontos összetevője is. Még enyhe fehérítő hatása is van, így segít a pigmentfoltok vagy a szem alatti sötét karikák elleni küzdelemben. Antibakteriális hatásának köszönhetően képes megbirkózni a szennyeződésekkel.