Menü Bezárás

7 csodálatos és hihetetlen mód, amivel a test képes meggyógyítani önmagát

A testünk egy csodálatosan megtervezett és kivitelezett rendszer, amely olyan dolgokra képes, amiket álmunkban sem gondolnánk. Mindig képes alkalmazkodni az adott körülményeinkhez és a számunkra lehető legjobb folyamatokat lejátszani.

Ha elég tudatosak vagyunk és segítjük a működését, akkor bármit képesek vagyunk elérni, a szervezetünk mindig készen áll rá, hogy támogasson minket benne. Lássuk, milyen meglepő módokon képes öngyógyításra.

Máj

A máj az a szervünk, amely a legjobban képes regenerálódni. Ahelyett, hogy a sérült szövet behegedne, mint a legtöbb szerv esetében, a máj képes új sejtekkel helyettesíteni a régieket. A folyamat nem csak hatékony, de gyors is. A máj 70%-ának elvesztése után is képes újraképezni a teljes állományát mindössze 2 hét alatt.

Belek

A vékony- és vastagbél nap, mint nap kemény munkát végez az emésztés és felszívás során. A bélben levő hámsejtek kiszűrik a méreganyagokat, felszívják a fontos tápanyagokat, anélkül, hogy idegen anyagokat engednének be a véráramba. A régi hámsejtek folyamatosan leválnak és újak képződnek helyettük. A bél belső felszíne 5-7 nap alatt teljesen regenerálódik.

Csont

A sérülést követő órákban a törött csont gyógyulása megkezdődik. Egy vérrög képződik, amely a keletkezett sebet tisztítja. Egy-két hét múlva ez átalakul kollagénből képződő hegszövetté. Legfeljebb három héttel később a szervezet ásványi anyagokat épít bele, hogy megkeményedhessen és az új csontszövet kialakuljon.

Bőr

A bőr nem csak sérülés esetén gyógyítja magát, hanem folyamatosan meg is újul. A bőrt több réteg alkotja és a sejtrétegek közül a felső 18-23 réteg számít az elhalt hámsejt rétegnek. Naponta kb. 30-40.000 sejtet vesztünk el, amelyek helyett újak képződnek az alsóbb rétegekből. Egy hónap alatt teljesen új bőrrel rendelkezünk.

Szem

A szaruhártya a szem legkülső rétege, amely folyamatosan frissíti magát. Egy héttől 10 napig terjedő idő alatt a szaruhártya legfelső felszíni rétege leválik, és a könnyek révén távozik, miközben új sejtek képződnek helyette. Ha megkarcolod a hámot, akkor a folyamat még gyorsabb lesz. A sérülés helyén 1-3 nap alatt új sejtek képződnek.

Tüdő

A tüdő belsejében csillószőrök munkálkodnak azon, hogy a nyákot és egyéb anyagokat kisöpörjenek a légutakból. Dohányzás hatására ezek a szőrök vesztenek aktivitásukból, a nyák felhalmozódik és az irritáló anyagok a cigarettából a tüdőben gyulladást és duzzanatot okozhatnak. A dohányzásról való leszokás nem lesz képes teljesen visszaállítani az egészséges tüdőt, de egy héttel az utolsó pöfékelés után az ember elkezdi felköhögni a letapadt nyákot, majd csökken a duzzanat és a gyulladás, a légzés pedig sokkal könnyebb lesz.

Agy

A múltban a neurológusok úgy gondolták, hogy az agy, ha eléri csúcspontját, nem képes tovább fejlődni és új sejteket képezni. 20 éve a kutatók bejelentették, hogy bizonyos sejtképzésre képes az agy, ugyanakkor szót ejtettek a neuroplaszticitás nevű jelenségről, amely lehetővé teszi az agy számára, hogy új kapcsolatot hozzon létre az idegsejtek között, ezzel új idegi áramköröket kialakítva. Például, ha a nyelvképzés területén szenved valaki sérülést, az agy egy másik része képes lehet átvenni az adott terület szerepét és visszanyerhet bizonyos képességeket a beteg, megfelelő rehabilitáció segítségével.