Menü Bezárás

7 gyakran elkövetett hiba sütemény sütéskor

Házi süteményt készíteni a családod vagy a saját magad örömére nagyon jó kis elfoglaltság, ugyanakkor megvannak a buktatói. Lehet, hogy úgy hibázol sütés közben, hogy észre sem veszed, csak azt, hogy a végeredmény nem lett az igazi. A leggyakoribb sütési bakikat azonban könnyedén elkerülheted a következő tippek segítségével.

1. Hidegen használod a hozzávalókat

A tojásnál és a vajnál is fontos, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. Így könnyebben tudod kikeverni és összedolgozni őket. Ezért felhasználás előtt 45 perccel vedd ki őket a hűtőből.

2. Nem megfelelő méretű a sütőforma

Mindig akkora sütőformát használj, amekkorát a recept előír, hiszen a hozzávalók mennyisége és a sütési idő is ehhez van alakítva. Ha az adott sütőformával nem rendelkezel, keress olyan receptet, ami a te sütőformádra szabottan írja a hozzávalókat.

3. Nincs előmelegítve a sütő

Ha elfeledkeztél a sütő előmelegítéséről, a sütőt azonnal kapcsold a megfelelő hőfokra és rögtön tedd is be a tésztát. Ilyen esetben nem kell megvárnod, hogy a sütő felmelegedjen, mert a tésztának árt a várakozás. Viszont azt is tudnod kell, hogy ha nem melegítetted elő a sütőt, a sütési idő is változni fog. Ezért tűpróbával ellenőrizd, hogy mikor készül el a tésztád.

4. A tojást és a cukrot nem kevered elég ideig

A robotgépet a legalacsonyabb fokozaton használva keverd össze a tojást és a cukrot, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ha a szobahőmérsékletű vajat és a lisztet is hozzáadtad a masszához, akkor növeld fokozatosan a keverési sebességet. Minél több levegő kerül a tésztába, annál lazább lesz.

5. A keverőtál széléhez ütögeted a fakanalat

Mikor összedolgoztad a tésztát, nálad is bevett szokás, hogy a tál széléhez ütögetve próbálod meg leszedni a keverőkanálon vagy a fakanálon maradt tésztát? Ne tedd! Az ütögetéstől a légbuborékok elillannak, a tészta így nem lesz laza, levegős.

6. Türelmetlenül nyitogatod a sütőt

Természetes, hogy szemmel szeretnéd kísérni a tésztádat a sütőben is, ám ha túl korán és túl gyakran nyitod rá az ajtót, a közepe össze fog esni. Inkább az üvegen keresztül nézelődj!

7. Túl sokáig kevered a tejszínt

A tejszínt csak addig keverd, míg el nem éred a kívánt habos állagot. Habosabb már nem lesz, viszont a túlkeverés miatt kicsapódik, és vajas állagot fog felvenni.