Menü Bezárás

7 napig böjtölt, nagyszerű eredményeket tapasztalt magán a nő

Az Egyesült Királyságban élő Laura Try korábban is próbálkozott már rövidebb böjtökkel, de 3 napnál tovább még soha nem ment el. 2020 szeptemberében azonban úgy döntött, kipróbál egy hosszabb, 7 napos böjtöt, ezalatt semmilyen tápanyagot nem juttatott a szervezetébe, csak és kizárólag vizet ivott.

7 napig böjtölt, nagyszerű eredményeket tapasztalt magán a nő

A 38 éves nő a kísérlet előtt folyamatosan fáradtnak érezte magát, evés után megfájdult a gyomra, és arra gyanakodott, hogy kialakulóban lévő gyomorfekélye van, ugyanakkor a bőre tele volt pattanásokkal, és hormonális rendellenességeket is tapasztalt.

A böjtölést évezredek óta alkalmazzák a betegségek gyógyítására, az erőnlét javítására, sőt egyesek szerint az elmére és a spiritualitásra is nagyon jó hatása van, ezért Laura úgy döntött, tesz egy próbát.

2020. szeptember 25-én, egy pénteki napon kezdte el a böjtöt, és a következő 7 napban semmit nem vetett. Az első napban nem tapasztalt különösebb változást, mivel a szervezete már hozzászokott a rövidebb, időszakos böjtökhöz. Annak ellenére, hogy nem evett, minden másban próbálta tartani magát a megszokott napi rutinjához, így a testmozgást sem hanyagolta el.

A második és harmadik nap már nehezebben indult, fáradtabbnak érezte magát, és állandóan fázott. Ketonvizsgáló tesztcsíkokat is vásárolt, hogy ellenőrizni tudja, mikor éri el a ketózis állapotát, ez egy olyan természetes anyagcsere-állapot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.

Először a glükoneogenezis (gluconeogenesis) állapotát tapasztalta meg, ami azt jelenti, hogy a szervezet glükózt állít elő fehérjékből és egyes aminosavakból, így képes tápanyagbevitel nélkül is funkcionálni. A negyedik napon kisebb fejfájással ébredt, és azt mondta, úgy érzi, a szervezete elkezdett túlélő üzemmódban működni. Továbbra is megpróbált minél aktívabb maradni napközben, bár egyre nehezebben viselte az éhezést. „Megpróbálom lefoglalni és hidratálni magamat, hogy ne gondoljak az ételre.” – mondta.

Az ötödik nap volt az egyik legnehezebb, fáradtnak és lassúnak érezte magát, de végre elérte a ketózis állapotát, és ez új lendületet adott neki. „Ki fogok jutni ebből a letargikus állapotból, és újra energikus leszek.” – mondta. A hatodik napra már jobban érezte magát, sokkal több ereje és energiája volt, és megtapasztalta az autofágiát. A görög eredetű szó önemésztést jelent, és lényegében azt jelenti, hogy a sejtek lebontják és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. Ugyanakkor megnövekedett a noradrenalin szintje is, ez egy pozitív izgalmi állapotért felelős hormon és neurotranszmitter.

Végül elérkezett a hetedik nap, ami a megpróbáltatások végét jelentette. „Ugyanolyan jól éreztem magam, mint tegnap, ébernek, energikusnak és boldognak.” – mondta Laura. Az első étkezéstől valósággal libabőrös lett, és kimondhatatlanul jól esett neki az étel. Bár a fő célja nem a fogyás volt, végig méretkezett a böjt alatt. Egy hét alatt 4 és fél kilót adott le, 61 kilóról, 56,4-re fogyott le, testzsír szempontjából 5,7%-os volt a csökkenés, 28,3%-ról 22,6%-ra, izomtömegben azonban gyarapodott, 41,55 kg-ról 41,8 kg-ra.

A böjt utáni periódusban a megszokottnál jóval nagyobb volt az étvágya, így a leadott kilókat gyorsan vissza is szedte, de az izomtömegében tapasztalt pozitív változás továbbra is megmaradt. Ugyanakkor sokkal jobban érezte magát, mint azelőtt, a gyomorfájdalmai elmúltak, akárcsak a kimerültség, sőt, azt mondta, úgy érzi, mintha az agya úgy működne, mint 20 éves korában. A hormonális panaszai ugyan nem szűntek meg, de tisztában van vele, hogy mindez normális egy közel 40 éves nő esetében.

Laura szerint az a legfontosabb, hogy megfelelő motivációt találjunk a böjtöléshez, és közben próbáljunk minél több testmozgást végezni. Azzal is tisztában van, hogy az önkéntes böjtölés kiváltság, ami nem mindenkinek adatik meg.

„Egy világban, ahol nagyjából minden megadatik nekünk, amire csak szükségünk van a túléléshez, igazi kiváltság volt, hogy megtehettem ezt, és megtapasztalhattam mindezt, a jót és a rosszat egyaránt. Annyi ember van ezen a világon, akik minden nap szenvednek az éhségérzettől, anélkül, hogy ez a saját választásuk lenne. Ez a tapasztalat megtanított megbecsülni az ételt, az életemet és életmódomat, és hálás vagyok ezért az élményért.” – összegezte tapasztalatait Laura.

FONTOS! Mielőtt nekifognál egy ilyen hosszú böjtnek mindenképpen konzultálj orvosoddal!