Menü Bezárás

8 hétköznapi szokás, ami árthat az egészségednek

Sokan nem is gondolnák, milyen mértékben befolyásolják a szokásaink az egészségi állapotunkat. Pedig még a látszólag ártalmatlan szokások is okozhatnak károkat, amelyekről még csak nem is tudunk. Például, ha úgy gondolod, teljesen rendben van, ha a telefonoddal a fejed mellett alszol, akkor sajnos tévedsz. A legújabb kutatások kimutatták, hogy ez negatív hatással lehet a szervezetünkre.

Az alábbiakban felsorolunk 8 hétköznapi szokást, amelyeket valószínűleg teljesen normálisnak tartasz, de valójában ártanak az egészségednek.

1. A tüsszentés visszatartása

A hangos tüsszentésről úgy gondoljuk, hogy udvariatlan, ezért bizonyos helyzetekben megpróbáljuk inkább visszatartani azt. Gondoltad volna, hogy ez a szokás egészségtelen? Amikor összezárjuk a szánkat és befogjuk az orrunkat, hogy visszatartsuk a tüsszentést, jelentősen megnő a koponyaűri nyomás. Az agyunk véráramlása megszakad, az erek és az idegszövet összenyomódnak. Ez fejfájást, az erek károsodását és hallásproblémákat okozhat, ezért soha ne tartsd vissza a tüsszentést.

2. Okostelefon használata lefekvés előtt

Ez olyan dolog, ami tulajdonképpen mindannyiunkat jellemez. Rutinszerűen rápillantunk a telefonunkra, amikor felébredünk, és este, mielőtt elaludnánk. A telefon által kibocsátott káros sugárzás zavarhatja az alvást, álmatlanságot okozva. A képernyő mesterséges fénye pedig megzavarhatja a melatonin, az alváshormon, termelését. Az alacsony melatoninszint depressziót, elhízást, rákot, szívbetegségeket és gyenge immunrendszert eredményezhet.

3. Műanyag dobozban tárolt élelmiszerek

Számos műanyag doboz tartalmaz mesterséges vegyi anyagokat, például ftalátokat és biszfenol A-t, amelyek elősegítik rugalmasságuk megőrzését. Ezek a vegyi anyagok beszivároghatnak az ételbe is, ha hosszabb ideig műanyag dobozban tartjuk azt.

Ha a szervezetbe kerülnek, káros hatással lehetnek az endokrin rendszerre. Sokkal jobb üvegedényben, vagy rozsdamentes acélból, kerámiából készült edényekben tárolni az élelmiszereket.

4. Fogmosás közvetlenül étkezés után

Azt mindenki tudja, hogy evés után fogat kell mosni. A fogorvosok azonban azt javasolják, hogy étkezés után legalább 30 percig (de még jobb, ha egy óráig) ne mossunk fogat. Ennek oka az, hogy az ételek és italok (különösen az erősen savasak) hatással vannak a fogzománcra, valamint az alatta lévő rétegre (dentin). A fogkefe mozgatása még mélyebbre tolja ezeket a savakat, közelebb a dentin réteghez. Ez fokozott érzékenységet okozhat, és károsíthatja a fogzománcot.

5. Az antibakteriális szappan túl gyakori használata

A bőr felszínén számos jótékony baktérium található, ami segít megvédeni a szervezetet. Ha túl gyakran használsz antibakteriális szappant, sterilizálod a kezedet, és így a káros baktériumoknak lehetőségük van bejutni a szervezetbe. A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy antibakteriális szappant inkább csak vágások, sebek tisztítására használjunk. Kézmosásra ne használjuk heti kettőnél több alkalommal.

6. Szűk farmer viselése

A szűk farmer ugyan jól néz ki, de kevesen tudják, hogy káros az egészségre – vagyis az egészségünket tesszük kockára azért, hogy jól nézzünk ki. Ezek a nadrágok ugyanis nyomást gyakorolnak az idegvégződéseinkre, és ez hosszú távon akár károsíthatja is az idegrendszert. Ugyanakkor a véráramlást is gátolják a lábakban, ezért zsibbadást tapasztalhatunk.

7. Elfelejtjük kivenni a kontaktlencsét

Ha már hozzászoktál a viseléséhez, előfordulhat, hogy néha elfelejted kivenni, mielőtt lefeküdnél. Ez azonban meglehetősen káros szokás. Először is, megfájdulhat tőle a szemed. Ha pedig túl gyakran fordul elő, akár a szaruhártya is sérülhet.

8. A napblokkoló krém mindennapi használata

A napblokkoló krém használata szükségesnek tűnhet, különösen nyáron. Ugyanakkor ezáltal megfoszthatjuk a testünket a D-vitamintól, amelynek hiányában fennáll a csontritkulás és a depresszió kockázata. A legtöbb D-vitamin ugyanis napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Ha pedig napblokkoló krémet viselünk, blokkoljuk ezt a természetes erőforrást, hiszen, ahogy azt a nevük is elárulja, megakadályozzák, hogy a napsugarak elérjék a bőrt. Visszaverik, elnyelik, vagy megváltoztatják a káros sugarak szerkezetét. Használd ezeket a krémeket kisebb mennyiségben, de arra is vigyázz, hogy ne tedd ki magad a leégés kockázatának, csak azért, hogy D-vitaminhoz juss. Próbálkozz inkább napvédő készítményekkel, ezek ugyanis másképpen hatnak.