Menü Bezárás

8 tipp a fogyáshoz, ha a diéták végképp nem működnek

Amerikai egyetemek kutatásai szerint 5 emberből mindössze egy képes leadni azokat a felesleges kilókat, amelyek a testtömegindexe legalább 10%-át teszi ki. Az egyik ok, ami ilyen nehézzé teszi a fogyást, a plateau hatás. Ez azt jelenti, hogy a fogyás minden erőfeszítés ellenére megáll.

Persze, ha az emberek nem látnak fejlődést, csalódottak lesznek és hajlamosak felhagyni az egészséges életmóddal. A plateau hatást azonban le lehet győzni.

Tudományosan bizonyított módszereket gyűjtött össze, amelyek segítenek, ha megakadt a fogyás.

1. Erősítés

Az erősítés kevésbé hatékony a zsírégetésben, mint a kardió edzések, viszont segít fenntartani az ideális anyagcserét, ami nagyon fontos, ha hosszútávon diétázol. Az erősítés gyorsítja az anyagcserét és nem hagyja, hogy a test alacsony energiafogyasztású üzemmódba kapcsoljon. Ne feledd, edzés után mindig fogyassz valamilyen formában fehérjét, hogy az izmaid erősödjenek.

2. Változtasd a kalóriamennyiséget a hét során

Amikor diétázunk, a testünk hozzászokik a kevesebb ételhez, így csökkenti az energia felhasználását. Tehát, a test alkalmazkodik az új életkörülményekhez, továbbra is megőrizve az eltárolt zsírt – arra az esetre, ha egyáltalán nem jutna tápanyagokhoz. Ahhoz, hogy átverd a testedet, minden héten 2 napon 1000-1200 kalóriát, és nagyon kevés szénhidrátot vigyél be a szervezetedbe, a többi napon pedig 1500-at. Ez a trükk nem engedi, hogy az anyagcsere lelassuljon, de nem s léped túl vele a szükséges kalóriamennyiséget.

3. Ne legyél türelmetlen

A diéta első napjaiban a felesleges folyadékok hagyják el a testünket, így a mérleg hirtelen mutat kevesebbet. Viszont ahhoz, hogy a felesleges zsír is távozzon, türelemre van szükség. Ne állj a mérlegre hetente egynél többször, mert ettől csak lassabbnak tűnik majd a folyamat.

4. Egyél több fehérjét és zöldséget

A szénhidrátcsökkentett diétákat tartják a leghatékonyabbnak a fogyáshoz. A fehérje és a zöldségekben található rost eltelít, és gyorsítja az anyagcserét. A szénhidrát azonban növeli az inzulintermelést, ami éhséget okoz. Szóval, ha le szeretnél adni néhány kilót, inkább egyél alacsony zsírtartalmú húsokat és zöldségeket, mint édes gyümölcsöket.

5. Válts edzést

A több ezer évnyi harc a túlélésért arra tanította meg a testünket, hogy minden áron megvédje a felhalmozott táplálékot. Egy idő után a test alkalmazkodik az adott edzésformához, így a folyamat lelassul. Emiatt, minden 1-1,5 hónapban meg kell változtatnod az edzésedet. Például, cseréld le a jógát pilatesre, erősíts olyan izomcsoportokat, amiket eddig nem, vagy cseréld le a súlyokat, amiket használsz.

6. Egyél finomakat is

Az, hogy képesek legyünk ellenállni a kísértésnek, az agy működésétől függ. Ha valaki hosszú ideig nem eszik semmi finomat, akkor biztosan semmi másra nem tud majd gondolni, csak egy szelet csokitortára, vagy más finomságra. Ha minden héten megengedsz magadnak valamilyen finom ételt, persze mértékkel, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy később feladod a diétát.

7. Szigorú alvásrend

Tudósok szerint lehetetlen egészségesen fogyni, ha nem megfelelő az alvásrendünk. Ennek rengeteg oka van, viszont a lényeg az, hogy ha a szervezet meg kapja meg a megfelelő alvásmennyiséget, akkor stresszes lesz. A stressz növeli az éhségérzetet és csökkenti az anyagcserét. Szóval, bizonyosodj meg róla, hogy eleget alszol.

8. Számold a kalóriákat

Tudósok szerint, akik bármilyen ellenőrzés nélkül folytatnak diétát, azok egy idő után nem is követik nyomon, hogy mit esznek. Emiatt érdemes mindig számolni a kalóriákat, hogy biztosan ne lépd túl a megadott mennyiséget.

Veled is előfordult már, hogy mindent megtettél a fogyás érdekében, mégsem sikerült megszabadulni a fölös kilóktól? Hogyan kezelted ezt a helyzetet? Írd meg kommentben.