Menü Bezárás

Végre megvan az orchideák nagy titka – ha ezt az 5 dolgot betartod, egész évben virágzik majd a Tiéd is!

Orchidea vásárlásnál mindig legyen az első dolgunk megnézni a növény gyökerét, mert ettől függ, hogy szép és egészséges orchideánk legyen!

Bár a növények termesztése során azokat öntöző berendezéssel locsolják, így ebben a szakaszban nem fordulhat elő túlöntözés, de később, a raktárakban már megtörténhet ilyesmi. Márpedig ettől a gyökerek erősen károsodnak. Ez az egész növény lassú és biztos pusztulását eredményezi, viszont a leggyakrabban még nem mutatkozik meg a növény szárán, levelein és virágain, mire a boltba kerül.

Tehát, figyeljünk oda jól az alábbi öt dologra:

1. Nézzük meg a növény gyökereit, és ha elszíneződött, barnás, száraz gyökereket veszünk észre, válasszunk másik orchideát!

2. A növény szára szintén sokat elárul. Jó esetben élénkzöld, de ha halvány, színtelen, sötét foltos, akkor nem ez az orchidea lesz az ideális virágunk!

3. Már meglévő orchideánkat időről időre át kell ültetni. Ilyenkor figyeljünk oda, hogy termőföldbe a Sphagnu mohát is ültessük át, mert ez az ültetőtőzeg fontos része.

4. Ha átültetés után ne aggódjunk, ha pár hónapig nem fejlődik az orchidea, mert ilyenkor a növény gyökerei részlegesen elhalnak, mert nem mind tudnak alkalmazkodni az új környezethez. Nem jelent semmi rosszat, hogy az új gyökerek csak pár hónap elteltével kezdenek fejlődni.

5. Az orchideák ideális közege a fenyőtőzeg. A cserép aljára nagyobb tőzegeket helyezzünk, és ahogyan haladunk felfelé, egyre apróbb darabokat használjunk!

Ha a fentieket betartjuk, máris sokat tettünk érte, hogy orchideánk egészséges legyen, és egész évben a lakás díszeként tündököljön!

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!