Menü Bezárás

„Nem akarok elmenni a bátyám temetésére – anyám szerint tiszteletlen vagyok”

Egy nő a Reddit-en kért tanácsot, miután kijelentette, hogy nem akar részt venni az öccse temetésén, és ezzel megbántotta az édesanyját. Bejegyzésében részletesen elmagyarázta a helyzetet, és elmondta, hogy évek óta alig tartotta a kapcsolatot a családjával.

A 28 éves nő a fórumon elmondta, hogy 25 éves öccse, George, testi és szellemi fogyatékossággal küzdött, és nemrég elhunyt. Miután kijelentette, hogy nem vesz részt a temetésen, az anyja azt mondta, hatalmas hibát követ el, és tiszteletlen a testvére emlékével szemben.

A nő 27 éves barátnője szintén azon a véleményen volt, hogy el kellene mennie a temetésre, mert szerinte most nem tud tisztán gondolkodni az érzéseitől, de a temetés után jobban érezné magát. A nő azonban nem így gondolkodik.

„Körülbelül háromórányi autóútra lakom a szülővárosomtól. Az öcsém szellemi és fizikai fogyatékos volt. A szüleim őt helyezték előtérbe, engem pedig egész életemben figyelmen kívül hagytak. Például amellett, hogy érzelmileg sosem voltak mellettem, számtalan softballmeccsről, szülői értekezletről, koncertről, ahol csellón játszottam, sőt még a diplomaosztómról is lemaradtak. Majdnem minden azért történt, mert George-nál valamilyen komplikáció lépett fel, és kórházba kellett vinni” – magyarázta a nő.

Azt is elmondta, hogy miután elkezdte az egyetemet, és elköltözött otthonról, többé nem ment haza, még az ünnepek alatt sem, annak ellenére, hogy a családja többször is hívta.

„Soha nem mentem vissza. Szóval szinte nem is volt kapcsolatunk. Szinte semmit sem tudnak az életemről.”

„George három napja hunyt el. A szüleim hívtak, hogy menjek el a temetésére, és legyek ott az öcsém és a családom mellett. Megkértek arra is, hogy látogassam meg, amikor megtudták, hogy súlyos beteg. Akkor és most is azt mondtam, hogy nem fogok elmenni. Anyám azt mondta, csalódott bennem, és hogy hatalmas hibát követek el, és tiszteletlen vagyok az öcsém emlékével szemben” – írta.

A fórum felhasználói nagyrészt a nővel értettek egyet, és megerősítették abban, hogy a saját belátása szerint kell cselekednie. „Nem hibázol, ha nem mész el a temetésre. De egyetértek a barátnőddel: jobban fogod érezni magad, ha elmész” – írta az egyik hozzászóló, de hozzátette, hogy ebben az esetben a saját feltételei szerint járjon el, és ha úgy érzi, rögtön a szertartás után induljon haza: „Sőt, ha tudsz, készíts olyan tervet, hogy ha kell, bármikor el tudj menni. Ez nem a szüleidről szól, hanem rólad” – tette hozzá.

„Ha nem akarsz menni, ne menj. Ez még több problémát okozhat neked, és olyan drámát jelenhet az életedben, amit nem akarsz. Nem tartozol senkinek magyarázattal, amiért eltávolodtál a családodtól” – tanácsolta egy másik válaszadó.

„A határaidat már nagyon régen meghúztad. Nem lehetnek elvárásaik veled, az időddel vagy azzal kapcsolatban, hogy mit érzel irántuk. Ünnepeld meg az öcséd életét a magad módján, ha szeretnéd. A temetés az élőké. Emlékezzen rá a magad módján” – írta egy harmadik felhasználó.