Menü Bezárás

André Rieu és a világhírű Gheorghe Zamfir a világ legszebb dalával csalt könnyeket a világ szemébe

A román pánsíp virtuóz, Gheorghe Zamfir André Rieu zenekarával lépett fel a holland karmester romániai koncertjén, ahol James Last német zeneszerző „The Lonely Shepherd” (A magányos pásztor) című alkotását adták elő.

André Rieu nagyszerűen ért ahhoz, hogy a legnagyobb tehetségeket válassza ki a koncertjein való fellépésre, és ezúttal sem hibázott. Zamfirt „a pánsíp királyának” is szokták nevezni, és ha meghallgatjuk a koncerten előadott produkciót, rájövünk, hogy valóban kiérdemelte ezt a nevet – írja a Doily.hu.

A 83 éves zenész hangszerének abszolút mestere, és lenyűgöző játékának érzelmileg is lebilincselő hatása van – a közönség tagjai közül többen is a könnyeiket törölgették.

James Last német zeneszerző 1977-ben adta ki a „The Lonely Shepherd” című zeneművet, és az első felvétel szintén Gheorghe Zamfir közreműködésével készült, biztosítva számára a nemzetközi hírnevet. A dal 1977-ben a 22. helyen végzett a németországi toplistákon, és a mai napig rendkívül népszerű. Többek között Quentin Tarantino Kill Bill című remekművében is felcsendült.

Zamfir és Rieu előadásának varázslatos hangulata nemcsak a jelen lévők szívét hódította meg, de a videó az interneten is nagy sikert aratott, és eddig több mint 176 milliós nézettségre tett szert a YouTube-on.

„Ez nem egyszerűen zene, ez a mennyország hangja” – írta egy hozzászóló, egy másik pedig hozzátette: „Nem tudtam visszatartani a könnyeimet, és libabőrös lettem, ez abszolút túlvilági élmény.”

Zamfir 1960 óta van jelen a zenei életben, és az 1970-es évek elején került először a figyelem középpontjába, hála Marcel Cellier svájci néprajzkutatónak, aki romániai népzenegyűjtése közben fedezte fel őt.

Karrierje során több híres zeneszerzővel is közreműködött – ilyenek például Francis Lai és Ennio Morricone. Sokan Zamfirnak tulajdonítják, hogy a modern közönség számára felélesztette a pánsíp iránti érdeklődést, és segített kiemelni ezt a népi hangszert az ismeretlenségből.

Gheorghe Zamfir 2018-ban még a Vatikán karácsonyi koncertjén is fellépett, ahol a „Csendes éj” című dalt játszotta el.