Menü Bezárás

Állandóan dugul az orrod, pedig nem vagy beteg, sem allergiás? Ez áll a háttérben, jobb, ha felkészülsz rá!

Azt már sokan tudják, hogy sokkal egészségesebb orron keresztül lélegezni, mint amilyen szájon át.

Nyugtatja a szervezetet, és ilyenkor az orr nyálkahártyáját borító finom szőröknek lehetőségük van arra is, hogy belélegzés előtt megszűrjék a levegőt.

Azonban ha orrunk eldugul, csak szájon át vagyunk képesek lélegezni. De nézzük csak, melyek lehetnek az orrdugulás fő okai:

Megfázás, felső légúti gyulladás

Orrdugulást okozhat a megfázás, illetve a felső légúti gyulladás. Ha megduzzad az orr nyálkahártyája, az orrjárat áteresztő képessége jelentősen visszaesik, így ez az orr eldugulásához vezethet akkor is, hogyha nincsen számottevő nyákképződés.

Allergia

Allergia esetén is a tünetek között szerepel az orrdugulás, és itt is a nyálkahártya duzzanata az elsődleges ok, amelyet egy gyulladásos reakció vált ki. Amennyiben allergiára gyanakszunk, érdemes kivizsgáltatni magunkat, mert a kezdetben ártalmatlan tünetek az alsó légutakra átterjedve akár asztmához is vezethetnek.

Orrpolip

Az orrpolip szintén akadályozza a légzést, mert elzárja a beáramló levegő útját. Ezek olyan duzzadt képletek, amelyek a nyálkahártyán jelennek meg, és eltávolítás után is sok esetben kiújulnak. Bár hosszú távon ártalmatlanok, de rendkívül bosszantó, mivel elzárja az orrlégzés útját.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz, az orvosi kezelést semmilyen más eljárás nem helyettesítheti! Jó egészséget kívánunk!