Menü Bezárás

Az anyagcsere lelassul 40 éves kor után. Egye ezt, és beindítja azt.

Bár sokaknak nehéz elfogadni, a 40 utáni anyagcsere lassulása természetes folyamat. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet ellene tenni, ami viszont nem feltétlenül vezet a napi szokások radikális megváltoztatásához. Fontos azonban, hogy éberek maradjunk. Mi lassítja az anyagcserét? Még az apró mulasztásoknak vagy ártalmatlannak tűnő étrendi vétségeknek is óriási hatása van.

Miért lassul le az anyagcsere 40 éves kor után?

Miért nehezebb fogyni, ahogy öregszünk? Bár minden test más és más, és egyéni megközelítést igényel, becslések szerint átlagosan 10 évenként körülbelül 3-5 százalékkal csökken az anyagcsereráta. A magasabb testzsírmennyiség miatt a nőknek nehezebb fenntartaniuk az egészséges testsúlyt.

A 40. születésnap után a hízást megkönnyítő tényezők közé tartozik az ösztrogén és az anyagcseréért felelős pajzsmirigyhormonok csökkenése. Az izomtömeg is csökken. Ha ehhez hozzáadjuk a rossz táplálkozási szokásokat (pl. az egyszerű cukrokban gazdag étrendet) és a fizikai aktivitás hiányát, akkor megvan a legegyszerűbb recept a nem kívánt gumik és csípők kialakulásához.

Mi lassítja az anyagcserét? Figyelem a tányérra

Az étrend az élet minden szakaszában fontos. Koncentráljon rá, különösen akkor, ha váratlanul észreveszi, hogy 40 éves kora után annak ellenére hízni kezd, hogy nem változtatott a jelenlegi étrendjén. Ekkor ugyanis a szervezeted még kényesebbé válik, és az étrendi kihágásokra túlzott súlygyarapodással reagál.

Ideje búcsút inteni a sok zsíros ételnek és a magasan feldolgozott élelmiszereknek. Az előre elkészített ételek kényelmesek lehetnek, de biztosan nem tesznek jót az anyagcserének. Korlátozza a magas cukor-, só- és telített zsírtartalmú ételeket és ételeket.

Mit egyél, hogy negyven után fogyj?

A fehér kenyeret, rizst és tésztát ajánlott teljes kiőrlésű alternatívákkal helyettesíteni. A magas fehérjetartalmú ételeknek, köztük a sovány húsoknak, a halaknak és a hüvelyeseknek kell túlsúlyban lenniük az étrendben. Ahelyett, hogy rágcsálnivalóként a chipshez nyúlna, érdemes a gyümölcsökre, nyers zöldségekre és diófélékre tenni.

Mivel a nőknél csökken az ösztrogénszint, különösen a hölgyeknek érdemes arra összpontosítaniuk, hogy étrendjükbe fitoösztrogénben gazdag ételeket építsenek be. Érdemes tehát szezámmagot, napraforgómagot, szójababot, lencsét, spenótot, rebarbarát, gránátalmát, lenmagot, hagymát és fokhagymát is beiktatni az étkezésbe.

Fűszerek, amelyek felgyorsítják az anyagcserét

Úgy tűnhet, hogy negyven után már semmi jó nincs a tányérodon. De nem érdemes a kétségbeesésnek engedni. Még mindig összeállíthatunk tápláló és finom ételeket. Az anyagcsere nagy szövetségesei a fűszerek, amelyek természetes zsírégetőként híresek. Ezek közé tartoznak többek között:

  • Gyömbér,
  • chili,
  • fahéj,
  • bazsalikom,
  • oregánó,
  • fekete bors,
  • kömény.
  • Rendszeresség túlevés nélkül

A hatékony anyagcsere nagy ellensége a túlzott étkezési időközök. Hosszan tartó éhezésről szó sem lehet – a jojó-effektus váratlanul gyorsan jelentkezik. Az étkezések közötti időközök nem lehetnek hosszabbak 4 óránál. Jobb, ha kis adagokat eszünk, de gyakrabban.

A reggeli időpontja is döntő fontosságúvá válik. A nap első étkezését legkésőbb egy órával az ágyból való felkelés után kell elfogyasztani. Jó szokás az anyagcsere felgyorsítására, ha ébredés után rögtön megiszunk egy pohár citromos vizet. Egy csipetnyi gyömbér sem árt a hatékonyság növeléséhez.

A mozgásszegény életmód lelassítja az anyagcserét. Kövesse a 3-45-ös szabályt

Szívesebben tölti szabadidejét a kanapén? Akkor a súlygyarapodás és az egyre szűkebb ruhák nem lepik meg. Az anyagcserédet számos tényező határozza meg, amelyek közül nem mindegyiket tudod befolyásolni. Mégis, az anyagcsere beindításának hatékony módja középkorban a rendszeres testmozgás.

Nem kell rögtön versenysportot űznöd. Nem tanácsos túlzásba vinni, különösen, ha korábban nem voltál túl aktív. Alkalmazza a 3-45-ös szabályt, amely szerint hetente háromszor legalább 45 percet kell mozogni. A tevékenység típusát a saját képességeinek és preferenciáinak megfelelően válassza ki. A gyaloglás, a kerékpározás, a torna, az úszás vagy a nordic walking jó lehetőségek a kezdéshez.