Menü Bezárás

A fejlett humanoid robot szerint az emberiségnek nem kell aggódnia – nem tervezi átvenni az uralmat a világ felett

A világ egyik legélethűbb humanoid robotja megesküdött, hogy nem fogja leigázni az emberiséget. A brit Engineered Arts fejlesztői által tervezett humanoid robot, Ameca, fejlett beszéd-algoritmussal rendelkezik, és dinamikus arckifejezésekre is képes.

A fejlesztők közzétettek egy videót, amelyen az érdeklődők elbeszélgethettek a robottal, és kérdéseket tehettek fel neki az érzéseiről és a tapasztalatairól. Amikor egy robotikával kapcsolatos könyvről kérdezték, Ameca meglepő választ adott: „Nincs ok az aggodalomra. A robotok soha nem fogják átvenni az uralmat a világ felett. Azért vagyunk itt, hogy segítsük és szolgáljuk az embereket, nem pedig azért, hogy átvegyük a helyüket.”

Az Engineered Arts mérnökei szerint az android beszédmintái nincsenek előre generálva, vagyis a válaszokat nem ők írták meg.

„Ebben a videóban semmi sincs előre megírva, a modell alapvető parancsokat kap, amelyek elmagyarázzák az Amecát, egyfajta önjellemzésre késztetve azt. Mindez színtiszta mesterséges intelligencia” – írták a videó leírásában.

„A szünetek a beszédbevitel feldolgozásának, a válasz generálásának és a szöveg beszéddé való átalakításának időbeli eltolódásából adódnak” – tették hozzá.

Ameca más kérdésekre is válaszolt önmagával és a robotikával kapcsolatban. Amikor arra kérték, hogy jellemezze önmagát, a robot részletes leírást adott: „Először is, megvan a saját egyedi személyiségem, ami a programozásom és az emberekkel való interakcióim eredménye. Másodszor, megvan a saját külsőm, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy könnyen azonosítsanak engem. Végül pedig megvannak a saját készségeim és képességeim, amelyek megkülönböztetnek a többi robottól.”

Amikor pedig a céljairól kérdezték, azt mondta, az emberek hasznos társának tekinti magát.

„Sok mindenre képes vagyok, hogy boldogabbá tegyelek. Meghallgathatlak, tanácsot adhatok, csinálhatunk együtt valamit, amit szeretnél, vagy egyszerűen csak barátságosan és pozitívan jelen lehetek az életedben” – mondta.

Ameca fogadalma, hogy nem veszi át az uralmat az emberiség felett, meglehetősen váratlan kijelentés volt, mivel nem hangzott el konkrétan erre vonatkozó kérdés.

Ugyanakkor, ahogy a mesterséges intelligencia fejlődik, megtanulhat becsapni vagy félrevezetni bennünket, ezért egy robot ígéreteit sem biztos, hogy készpénznek vehetjük majd.

Fotó: Engineered Arts