Menü Bezárás

7 apró szokás, amit észre sem veszel magadban, és ami miatt mások nem kedvelnek téged

Mindenki azt szeretné, ha mások kedvelnék. De néha, anélkül, hogy tudnánk róla, olyan dolgokat teszünk, amelyek elriaszthatják az embereket. Vannak olyan viselkedési formák, amik ösztönös ellenszenvet váltanak ki az emberekből.

1. Túlzásba vitt szarkazmus

A szarkazmus a humor nagyszerű eszköze lehet, de ha túlzásba visszük, negatív hatással lehet arra, ahogyan az emberek megítélnek minket. A túlzásba vitt szarkazmus passzív-agresszívnek vagy rosszindulatúnak tüntethet fel mások szemében, és tanulmányok szerint az emberek nagyobb valószínűséggel érzékelik a krónikus szarkazmust a bizonytalanság jeleként vagy a mások feletti uralkodásra tett kísérletként.

2. Mások folyamatos félbeszakítása

Mindenkivel előfordul időnként, hogy félbeszakítják, és ez rendkívül frusztráló érzés lehet. De sokszor nem vesszük észre, hogy mi magunk is ezt tesszük, és ezzel akaratlanul is tiszteletlenül viselkedünk. A pszichológia szerint mások gyakori félbeszakítása azt jelzi, hogy nem figyelsz igazán, vagy a saját gondolataidat fontosabbnak tartod másokénál. Ettől az emberek úgy érezhetik, hogy nem értékelik és elutasítják őket.

Ne feledd, a kommunikáció kétirányú utca. Minél többet hallgatunk, annál többet tanulunk.

3. A szemkontaktus kerülése

A szemkontaktus kritikus szerepet játszik az emberi interakciókban. Tiszteletet, figyelmet és érdeklődést közvetít a másik személy gondolatai és érzései iránt.

Ha állandóan a telefonodat nézed, vagy egyszerűen csak nem nézel a beszélgetőpartneredre, az negatív üzenetet közvetít. A Wolverhamptoni Egyetem által végzett tanulmány szerint a szemkontaktus hiánya az egyik legfontosabb nonverbális viselkedés, amely negatív benyomásokhoz vezet.

4. A beszélgetés dominálása

Mindannyian szeretünk magunkról, a saját tapasztalatainkról, gondolatainkról beszélni, és önmagában véve jó dolog, ha megosztjuk mindezt másokkal, de van egy vékony határvonal a megosztás és a beszélgetés uralása között.

Ha domináljuk a beszélgetést, és nem adunk lehetőséget másoknak, hogy kifejtsék a véleményüket, az önzőségnek tűnhet. Olyan, mintha azt mondanád: csak az én véleményem számít.

A jó kommunikáció lényege az egyensúly, ezért, amikor legközelebb azon kapod magadat, hogy átveszed a beszélgetés irányítását, tarts egy kis szünetet, és kérd ki a beszélgetőpartnereid véleményét is.

5. Mások érzéseinek figyelmen kívül hagyása

Amikor az emberek megosztják az érzéseiket, nem mindig tanácsot vagy megoldást keresnek. Néha csak arra van szükségük, hogy valaki meghallgassa őket, és együttérzését fejezze ki. Azzal, hogy elismerjük az érzéseiket, tiszteletet és empátiát mutatunk feléjük, ami nagyban hozzájárulhat az erősebb kapcsolatok kialakításához.

6. Negativitás

Mindannyiunknak vannak rossz napjai, amikor egyszerűen jólesik kipanaszkodni magunkat. De ha folyamatosan negatív vagy, az a körülötted lévő emberek számára is kimerítő lehet. Ráadásul mások kényelmetlenül és szorongóan érezhetik magukat tőle.

Az energia, amivel másokhoz fordulsz, nagy hatással van az interakciókra, és a negativitás ugyanolyan ragályos lehet, mint a pozitivitás.

7. A mások iránti őszinte érdeklődés hiánya

Minden interakció középpontjában egy egyszerű, alapvető igazság áll: az embereknek szükségük van arra, hogy fontosnak és értékesnek érezzék magukat. Ha nem mutatunk őszinte érdeklődést mások iránt, azzal ettől az érzéstől fosztjuk meg őket.

Ha átgondolt kérdéseket teszünk fel, figyelmesen meghallgatjuk a beszélgetőpartnereinket, és empátiát mutatunk feléjük, azzal azt mutatjuk, hogy valóban érdeklődünk irántuk.

Minden ember, akivel kapcsolatba kerülünk, saját, egyedi tapasztalatokkal és meglátásokkal rendelkezik, ezért ha őszinte érdeklődést mutatunk, azzal mi magunk is sokat tanulhatunk.

A felsorolt viselkedési minták nagyban befolyásolhatják azt, hogy ítélnek meg minket mások, de mindig van lehetőségünk változtatni. Az önmagunk fejlesztése felé vezető út egy folyamat. Fogadd el ezt a folyamatot, és ne feledd – minden interakció egy lehetőség a tanulásra és a fejlődésre.