Menü Bezárás

Ezek a szívinfarktus előjelei nők esetében: jó ha tudod, mert meglepően más, mint, amit a férfiak tapasztalnak

A British Heart Foundation szerint az Egyesült Királyságban évente körülbelül 100.000 ember kerül kórházba szívroham következtében. Döbbenetes, hiszen ez napi 290 felvételt jelent, vagyis ötpercenként egyet.

Ha tisztában vagyunk a szívinfarktus legjellemzőbb tüneteivel, akkor nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ez a szám csökkenjen. Fontos megjegyezni, hogy az infarktus tünetei különböznek a nők és a férfiak esetében.

Mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés

A mellkasi fájdalom a szívroham leggyakoribb tünete, azonban egyes nők ezt másképp tapasztalhatják meg, mint a férfiak. A fájdalom nők esetében bárhol jelentkezhet a mellkasban, nem csak a bal oldalon.

Rita Redberg kardiológus, a Kaliforniai Egyetem Női Szív- és érrendszeri Szolgálatának igazgatója a fájdalmat „igazán kellemetlennek” írja le. „Olyan érzés, mintha egy satu összeszorítana” – mondja a szakember.

Fájdalom a kar(ok)ban, hátban, nyakban vagy állkapocsban

Ez a fajta fájdalom gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, és arra gondolni, hogy csak a mellkasban vagy a bal karban jelentkezhet a fájdalom.

A fájdalom lehet “fokozatos vagy hirtelen”, lehet hirtelen “gyulladásszerű”, de közben enyhülhet is, mielőtt intenzívvé válna.

Alvás közben felébreszt a fájdalom

C. Noel Bairey Merz kardiológus, MD, és a Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Center Barbra Streisand Női Szívközpontjának igazgatója azt mondja, hogy, ha a derék feletti részen “nem tipikus vagy megmagyarázhatatlan” erős fájdalmat érzünk, azonnal konzultálni kell egy szakemberrel.

Gyomorfájdalom

Nieca Goldberg, MD, a NYU Langone Medical Center New York-i Joan H. Tisch Női Egészségügyi Központjának orvos igazgatója elmagyarázta, hogy a nők erős hasi nyomást tapasztalnak, amikor szívrohamot kapnak, ez “olyan érzés, mintha egy elefánt ülne valakinek a hasán”.

Fontos figyelembe venni ezt a tünetet, mivel sokan összetéveszthetik ezt a fájdalmat valami sokkal kevésbé súlyos dologgal, például gyomorégéssel, influenzával vagy gyomorfekéllyel.

Izzadás

Az izzadás egy másik fontos tünet, amire figyelni kell. “Az ideges, hideg verejtékezés gyakori a szívrohamon átesett nők esetében”.

Ez inkább “stressz okozta izzadásnak” tűnik, mint edzés vagy kint, meleg következtében kialakuló verejtékezésnek.

Ha nincs más oka az izzadásnak, például a menopauza okozta hőhullámok, akkor érdemes elmenni egy kivizsgálásra.

Légszomj, hányinger vagy szédülés

Ha látszólag “nyilvánvaló ok nélkül” óriási légzési nehézségek jelentkeznek egy vagy több egyéb tünet mellett, akkor lehetséges, hogy szívroham okozza a tünetet.

“Úgy érezheti magát, mintha lefutott volna egy maratont, de közben egy lépést sem tett” – mondja Goldberg.

Fáradtság

A szívinfarktus utolsó fő tünete pedig, amely leginkább nők esetében jelentkezik, az a fáradtság.

“Néhány szívinfarktuson átesett nő rendkívül fáradtnak érzi magát, még akkor is, ha gyakorlatilag alig mozgott valamit, vagy esetleg csak ült. A betegek gyakran panaszkodnak a mellkasi fáradtságra, olyan egyszerű tevékenységeket sem tudnak elvégezni, mint például kimenni a mosdóba” – mondta Goldberg.