Menü Bezárás

Nem olyan jó ötlet 40 fokon mosni, mint azt a legtöbben gondolnák. EZÉRT:

Bár némi villanyáramot megspórolunk vele (korántsem annyit, mint sokan hiszik), de a szakértők szerint a 40 fokon történő mosásnak gyakorlatilag semmi értelme sincs.

Vegyük hát sorra a szempontokat. Miért is mosunk? A válasz evidens: egyrészt a koszt szeretnénk eltávolítani, hogy a ruhák tisztának nézzenek ki, másrészt a baktériumokat és más mikroorganizmusokat, hogy a ruhák ténylegesen tiszták is legyenek (ez tehát egyfajta fertőtlenítés is egyben). a harmadik szempont, hogy jó illatuk legyen.

A legújabb kutatások szerint a ruháinkban akár egymillió baktérium is tanyázhat (és ezeken felül persze vírusok is), akkor is, ha a ruha első ránézésre tiszta. Ezek között vannak veszélyesebb fajták is, mint pl. a Staphylococcus aureus.

A 40 fokon történő mosás a baktériumok és más mikroorganizmusok számára gyakorlatilag egy gyógyfürdővel ér fel, mindössze pár százalékukkal végez. A lényegi különbség 60 foknál jelentkezik, a 60 fokos mosás a legtöbb kórokozótól segít megszabadulni!

Baktériumölő Hatás: A 60°C-on történő mosás hatékonyabban öli meg a ruhákban megtalálható baktériumokat és mikroorganizmusokat, míg a 40°C-os hőmérséklet nem feltétlenül pusztítja el az összes kórokozót.

Allergének Csökkentése: Magasabb hőmérsékleten mosás csökkentheti az allergének, mint például az atkák és a pollenek jelenlétét a ruhákban.

Makacs Foltok Eltávolítása: A 60°C-on történő mosás hatékonyabb a makacs foltok, mint például olaj, zsír, vagy bizonyos élelmiszerfoltok eltávolításában.

Kellemetlen Szagok Megszüntetése: A magasabb hőmérséklet jobban megszünteti a ruhákban megtelepedett kellemetlen szagokat, mint a dohányfüst vagy a test szaga.

Fertőzések Megelőzése: Különösen fontos lehet a magas hőfokú mosás, ha valaki beteg, vagy kórházi környezetben tartózkodott, hogy megelőzze a keresztfertőzéseket.

Tisztább Mosógép: A magasabb hőmérsékletű mosás segít megtisztítani és karbantartani a mosógépet is, megelőzve a penész és a kellemetlen szagok kialakulását.

Tartósabb Textíliák: Néhány anyagtípus, mint például a vászon és a vastagabb pamut, jobban tisztul meg és tartósabb marad a magasabb hőmérsékleten történő mosás során.

Fehérítő Hatás: A fehér ruhák esetében a magasabb hőmérséklet segít megőrizni a ruhák fehérségét, míg az alacsonyabb hőfokon történő mosás gyakran nem távolítja el teljesen a szennyeződéseket.

Higiéniai Előírások Betartása: Bizonyos egészségügyi és higiéniai előírások magasabb hőmérsékletű mosást írnak elő, különösen kórházakban, éttermekben és más közintézményekben.

Ruházati Ajánlások: Néhány ruhadarab címkéje magasabb hőmérsékletű mosást javasol a megfelelő tisztítás és karbantartás érdekében.