Menü Bezárás

Az anya „felelőtlen apának” nevezte a férjét, miután az kihagyja a fiuk születésnapi vacsoráját, mert „elaludt”!

Mindenki átaludt már legalább egyszer valamit, amit nem akart volna. Kellemetlen, de előfordul. Azonban, ha ez rendszeressé válik, az akár az érdektelenség jele is lehet.

Egy feleség és anya a Reddit-en fordult tanácsért, miután férje egy furcsa okból kihagyta fiuk teljes születésnapi vacsoráját – elaludt.

„A férjemnek megvan az a csodálatos képessége, hogy bármilyen helyzetben el tud aludni” –  magyarázta. „Először akkor vettem észre ezt a tehetségét, amikor elkezdtünk randizni, és épp üzeneteket váltottunk, majd egyszer csak nem válaszolt, és másnap azt mondta, ‘Bocsi, elaludtam.’”

A nő tisztázta, hogy férjét kivizsgálták különböző orvosi problémák miatt, amelyek ezt okozhatnák, és teljesen egészségesnek találták.

„Azóta gyerekeink születtek, és néhány alkalmat leszámítva, amikor valóban a kimerültségre fogtam, már nem szokta ezt csinálni” – fogalmazott a feleség. „Egészen a mai napig.”

Az anya elmesélte, hogy a család különleges születésnapi utazást tervezett a Disney Worldbe a fiuknak. „A fiam imádja az űrkutatást, és az volt a terv, hogy az Epcot Space 220 éttermében vacsorázunk” – mesélte.

Legnagyobb csalódására egy valaki nem jelent meg a vacsorán.

„Nos, mindenki megérkezett, kivéve a férjemet” – mondta. „Hívtam és hívtam, de nem válaszolt. Végül csak leültünk és elkezdtünk enni nélküle, így aztán lemaradt a fiunk teljes születésnapi vacsorájáról.”

Nem volt kétsége afelől, hogy mi történt a férjével. „Láttam, hogy a férjem még mindig a szállodában van, és tudtam, hogy valószínűleg elaludt, ezért nagyon dühös voltam” – folytatta.

A férj és a feleség aznap este összeszólalkoztak.

A feleség elmondta, hogy a férje végül csatlakozott a családhoz az esti tűzijátékra, de a kihagyott vacsora élményét már nem lehetett pótolni.

„A férjem végül felébredt, és lejött hozzánk a tűzijátékra, de még csak bocsánatot sem kért” – mondta.

Nem akart veszekedni, de úgy érezte, nincs más választása. „Nem hiszek abban, hogy a gyerekeim előtt veszekedjek, de nem tudtam magamban tartani, így elmentünk egy kevésbé zsúfolt helyre, és elkezdtem kiabálni vele” – mondta. „Megkérdeztem, mi történt; azt mondta, csak egy rövid szunyókálásra vágyott, és azt hitte, időben felébred. Még csak ébresztőt sem állított be.”

A legrosszabb az volt, hogy a férj nem értette, mennyire komoly dolgot tett.

„Azt mondta, nem nagy ügy, hiszen a fiam születésnapja technikailag holnap van, de csak ma este sikerült asztalt foglalnunk abban az étteremben, ezért volt ez olyan nagy dolog” – magyarázta.

Ekkor jött ki minden. „Váltottuk a szavakat, kiabáltunk a tűzijáték alatt, és lényegében felelőtlen apának neveztem, aki nem törődik semmivel” – mondta.

A Medical News Today szerint több olyan egészségügyi állapot is létezik, mint például az alvási apnoe és a narkolepszia, amelyek ilyen viselkedést okozhatnak. Azonban a feleség ragaszkodott hozzá, hogy férjét kivizsgálták, és semmilyen egészségügyi problémát nem találtak.

A feleség hozzátette: „Nagyon nyíltan elkerüli a konfliktusokat, így néha ezt a képességét használja kifogásként, hogy ne kelljen dolgokat megcsinálnia.”

Ha orvosi szempontból mindent rendben találtak, akkor valószínűleg azért választotta az férfi az alvást, mert egyszerűen nem érdekelte annyira a fia születésnapi vacsorája, hogy ott legyen.

Dr. Kimberly Van Buren a marriage.com oldalnak elmagyarázta: „A közöny akkor fejlődik ki, amikor a kimondatlan vágyak beteljesületlenek maradnak, és valaki megelégszik a közepessel. Ez az érzés addig homályosítja a szerelmet, mígnem a közöny felváltja a szenvedélyt és a kapcsolatot.”

Mivel az orvosi okokat korábban már kizárták, Van Buren egy másik okra mutatott rá, amely sok házasságban okoz közönyt: és ez nem más, mint az élet által okozott kimerültség.

Ez valódi probléma? Igen. Jogos kifogás arra, hogy kihagyjunk egy családi ünnepet? Nem.

A közönyből való gyógyulás legfontosabb lépése a kommunikáció. A veszekedés helyett ennek a párnak beszélgetnie kell. Igazán és nyíltan beszélgetni és meghallgatni egymást. Miután őszinte érzéseik felszínre kerülnek, felhasználhatják ezeket az információkat, és elkezdhetik a gyógyulást.