Menü Bezárás

Egészen hihetetlen, de a görögdinnye napjaink egyik ‘legmérgezőbb’ gyümölcse lett

A nyári szezon egyik legkedveltebb gyümölcse, a görögdinnye valójában egy ketyegő időzített bomba lehet, mivel sok esetben tele van különböző növényvédő, rovarirtó szerekkel, amelyek, ha egyszer bekerülnek az emberi szervezetbe, hosszútávon jelentős károkat okozhatnak.

Laboratóriumi vizsgálatok Romániában például endrin alapú növényvédő szereket mutattak ki egyes dinnyékben, vagyis egy olyan anyagot, aminek a használatát az Európai Unióban betiltották, mivel rendkívül mérgező és veszélyes az emberi szervezetre.

Ezt a növényvédő szert azért használják, mert gyors hatást fejt ki a kártevőkre – írja az Antena1 hírcsatorna.

Az endrin egy olyan növényvédő szer, amely idegméregként hat. Hányást zavartságot, de kómát is okozhat, és szélsőséges esetekben akár halálos is lehet. Hosszú távon pedig ezek a méreganyagok felhalmozódhatnak a szervezetben, és különböző problémákat okozhatnak, beleértve a rák bizonyos típusait, az endokrin rendszer és az idegrendszer zavarait.

A másik potenciális veszélyforrást a nitritek jelentik. A görögdinnye ugyanis a szervezetre káros nitrátokat tartalmazhat.

A romániai ICA kutatóintézet (Institutul de Cercetări Alimentare) vizsgálatai a vizsgált görögdinnye héjával együtt kilogrammonként 500 ml körüli értéket mutattak ki, csak a gyümölcs belsejében pedig 300 ml-t kilogrammonként, ami elég magasnak számít.

Egy másik, az EU-ban betiltott szer, a chlordireform, és Spanyolország például idén áprilisban értesítést tett közzé az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül, amely szerint egy Marokkóból származó dinnyeszállítmányban a maximális határértéket meghaladó mennyiséget mutattak ki ebből a növényvédő szerből.

Ezenkívül az oxamil nevű hatóanyag is gyakran megtalálható a görögdinnyékben, ami szintén veszélyesnek számít.

Oda kell figyelni a görögdinnye nitrát tartalmára is, szerencsére a tudatos várásló már beszerezhet olyan készülékeket, amivel mérni lehet a zöldségek, gyümölcsök nitráttartalmát, a közösségi oldalakon számos olyan videó feltöltésre került már, ahol vásárlók ezekkel a műszerekkel tesztelik a termékek megbízhatóságát.

A görögdinnye egy igen egészséges gyümölcs, éppen ezért mindig olyan helyről vásároljuk, ahol megbízható terméket adnak a vásárlónak, részesítsük előnybe a helyi termelőket, magyar terméket vásároljunk.