Menü Bezárás

Szuperhősként tartja távol a kullancsokat: a neem olaj segítségével könnyedén megszabadulhatunk az ártalmas vérszívóktól

Ha egyszerű, biztonságos és hatékony megoldást keresel a gyepen és a kertben lévő veszélyes kullancsoktól való védelemre, miközben megkíméled a családodat és házi kedvenceidet a vegyi anyagoktól, a neem olaj tökéletes megoldás lehet.

A kullancsok évről évre egyre nagyobb problémát jelentenek. Ez a rovar számos veszélyes betegséget terjeszthet, amelyek rövid és hosszú távú szövődményekkel járhatnak.

A kullancsok nagyon súlyos bakteriális betegségeket, vírusokat és parazitákat adhatnak át az embereknek és a háziállatoknak. Egyetlen kullancscsípés a súlyos kiütésektől kezdve az olyan veszélyes betegségekig, mint a Lyme-kór, számtalan egészségügyi problémát okozhat.

A jó hír az, hogy a neem olaj nagy segítséget jelenthet, ha a kullancsok távoltartásáról van szó a kertedben.

Hogy használjuk a neem olajat kullancsok ellen

A neem olaj egy teljesen természetes növényi szer, amelyet a neemfa (vagy nímfa) magjaiból nyernek ki préseléssel. Ez az olaj pedig tökéletes természetes rovarirtó szer. A neem olaj enyhén barnás színű és nagyon keserű aromája van, szaga a fokhagymára, vagy a kénre emlékeztet.

Vízzel hígítva nagyon erős rovarölő oldatot kapsz, amit aztán könnyedén szétpermetezhetsz az udvaron, a virágágyásokban, vagy a veteményesben. Mindezt teljesen biztonságosan, anélkül, hogy aggódnod kellene a növényeid, házi kedvenceid és családtagjaid egészsége miatt.

Amikor a neem olaj hozzáér a kullancshoz, megakadályozza, hogy a rovar oxigénhez jusson. Az oxigénfelvétel képessége nélkül a kullancs gyorsan elpusztul. Mivel a neem olaj elpusztítja ezeket a vérszívókat, a szaporodásukat is megakadályozza, így idővel teljesen kullancsmentessé teheted a kertedet a rendszeres használatával.

A neem olaj spray ugyanakkor nemcsak a kullancsoktól szabadít meg, hanem egyéb rovaroktól is, például atkáktól, bolháktól, sőt, szúnyogoktól is. Egy dologra azonban vigyázni kell a használatakor: a hasznos rovarok – mint a méhek, pillangók és más beporzók – védelmére.

Az olaj sajnos ezeket a számunkra hasznos rovarokat is veszélyezteti, de ha kora reggel vagy késő este permetezel, amikor ezek a beporzók nem aktívak, a permetnek van ideje megszáradni, így nem jelent veszélyt a számukra.

Neem olaj spray készítése házilag

Neem olajat sok kertészeti boltban találhatunk, és házilag is készíthetünk spray-t a permetezéshez. Keverj 6 evőkanál neem olajat körülbelül 3 és fél, 4 liter vízhez. Mielőtt a permetezőbe teszed, a legjobb, ha egy teáskanál olívaolajat vagy folyékony mosószappant is adsz a keverékhez. Ez segít abban, hogy a permet jobban tapadjon a fűhöz, a növényekhez – és a kullancsokhoz.

Az udvar méretétől függően egyszerű pumpás permetezőt is használhatsz a szer kijuttatáshoz. Ez ideális kis és közepes méretű kertek, virágágyások esetén. Egy nagyobb terület esetében már érdemes hátizsákos permetezőt használni.

Permetezéskor igyekezz egyenletesen bevonni a gyepet. Ha komolyabb kullancsproblémád van, akkor az első hónapokban néhány hetente érdemes permetezni. A legtöbbeknek azonban a havi egyszeri alkalmazás is bőven elegendő a teljes védelemhez.

Az is fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük családtagjainkat és házi kedvenceinket, ha több időt töltünk a szabadban, mert ha még korán észrevesszük és eltávolítjuk a kullancsot, elkerülhetjük a komolyabb problémákat.