Menü Bezárás

Egy hétig egyáltalán nem ült le a férfi, még a vécére sem: így hatott a kísérlet a testére

Rendkívül rossz hatással van az állandó ücsörgés a szervezetünkre, ezért egy YouTuber úgy döntött, hogy változtat a szokásain. Extrém módon egy hétre teljes kiiktatta az ülést az életéből és elmondta, hogyan érezte magát közben.

Régóta hajtogatják a tudósok és kutatók, hogy a hosszú ücsörgések milyen rossz hatással vannak a szervezetünkre. A kutatások szerint a hosszú ideig tartó ülés számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe. Ezek közé tartozik az elhízás, a megnövekedett vérnyomás, a magas vércukorszint, és az egészségtelen koleszterinszint. Úgy tűnik, hogy a túl sok ülés a szív- és érrendszeri betegségek és a rák okozta halálozás kockázatát is növeli. Minden hosszabb ideig tartó ülés – például az íróasztalnál, a volán mögött vagy a képernyő előtt – káros lehet. Ezen felbuzdulva a Pigmie YouTuber úgy döntött, hogy egy hétig egyáltalán nem ül le. Elárulta, hogy ez a kísérlet milye hatást gyakorolt a szervezetére.

Egy hétig nem ült le a férfi: ilyen hatással volt a szervezetére

A YouTuber úgy döntött, hogy szeretne változtatni a statisztikákon, és nem ülés tölteni a napjának nagy százalékát. Ismerve, hogy ennek milyen rossz hatásai vannak a szevezetre elhatározta, hogy extrém életmódváltásba kezd, és nem csökkenti az üléssel eltöltött órái számát, hanem rögtön a nullára redukálja. Ehhez beszerzett egy álló írósztalt, hogy a munkáját a szabályokhoz ragaszkodva tudja elvégezni. És míg kezdetben rendkívül lelkes volt az állással kapcsolatban, ez az odaadása a hét előrehaladtával egyre inkább csökknet.

Persze az sem tett jót a komfortérzetének, hogy rendkívül komolyan vette a saját maga által alkotott szabályokat, és még a vécére sem ült le… Így végezni a dolgát kínos és nehézkes volt a saját bevallása szerint, de az emésztésére kifejezette jó hatással volt az, hogy nem ücsörgött. „Úgy éreztem, hogy a dolgok kényelmesen a jó irányba haladnak” – mondta.

A hét előrehaladtával a videós egyre jobban élvezte az alvást, mivel egyre nehezebben tudott állni. Ízületi fájdalmakkal küzdött, rendkívüli fáradtságtól szenvedett. A hét végére felfedezte, hogy körülbelül 0,45 kilót hízott. Bár ez meglepő lehet, a YouTuber a videóban elmondta, hogy „mindig éhes” volt. Ennek következtében a szokásos étrendjéhez képest sokkal többet evett. „Úgy éreztem, hogy az emésztésem sokkal jobb volt, mivel többet álltam a nap folyamán. Egyszerűen úgy tűnt, mintha a dolgok gyorsabban és gördülékenyebben haladnának.”

Íme, videón a kísérlet: