Menü Bezárás

Gyorsan terjed egy új csalási forma hazánkban: egyre több az áldozat, erre figyelj te is

Az elmúlt időszakban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói több olyan személyt tartóztattak le, akik unokázós csalások révén idős embereket vezettek félre, hogy jelentős összegeket és értékeket szerezzenek meg tőlük. Ezek az esetek rávilágítanak arra, hogy a csalók különösen a kiszolgáltatott idős embereket célozzák meg, hamis indokokkal tévesztve meg őket.

Az első eset július 17-én történt Budapest I. kerületében, amikor egy idős nőt hívott fel egy magát rendőrnek kiadó személy, azt állítva, hogy az unokája balesetet okozott. Az asszony előkészített 1,3 millió forintot és 150 ezer forint értékű ékszert, de végül gyanút fogott, és nem adta át az érkező csalóknak.

A rendőrség gyors nyomozásának köszönhetően augusztus 7-én elfogták a feltételezett elkövetőket, D. Krisztiánt és B. Ferencnét, akiket őrizetbe vettek.

Egy másik eset július 23-án történt a II. kerületben, ahol egy idős nőnek ugyancsak unokája állítólagos balesete miatt kellett volna pénzt fizetnie. A nő átadott 1,4 millió forintot és egymillió forint értékű ékszert a csalónak, akit a rendőrök augusztus 5-én azonosítottak és letartóztattak.

A nyomozás során kiderült, hogy az elfogott P. József kapcsolatban állt más hasonló bűncselekmények elkövetőjével, O. Károllyal, aki több kerületben is idős embereket károsított meg. Mindkét férfit letartóztatták, és a BRFK folytatja a nyomozást, hogy további elkövetőket is felkutasson.

Ezek az esetek rávilágítanak arra, milyen fontos az idősebb korosztály védelme a csalókkal szemben. A rendőrség folyamatos figyelmeztetései hangsúlyozzák: soha ne adjunk át pénzt ismeretleneknek, és legyünk óvatosak, ha valaki pénzt kér tőlünk telefonon keresztül.