Menü Bezárás

A túlzott kedvesség 10 negatív következménye – Ne hagyd, hogy mások kihasználjanak

Az emberek mindig azt mondják, legyünk kedvesek másokhoz. De azt elfelejtik megemlíteni, hogy a túlzott kedvesség miatt sokszor nekünk magunknak kell szenvednünk.

Mindig fennáll a veszélye, hogy mások kihasználnak a szelíd természeted miatt. Ráadásul, ha folyamatosan arra törekszel, hogy másoknak segíts, előfordulhat, hogy elfelejtesz megfelelően gondoskodni magadról, elhanyagolod a saját szükségleteidet, és ez oda vezethet, hogy megromlik az önmagaddal való kapcsolatod – ami a legfontosabb az életben.

Ahhoz, hogy megtanulj nemet mondani, és fenntartani az egyensúlyt a között, hogy másokat boldoggá tegyél, és közben önmagadról is gondoskodj, először meg kell értened, miért lehet veszélyes a túlzott kedvesség.

1. Az emberek kihasználják a kedvességedet

Ha az ismeretségi körödbe tartozó emberek jólelkűnek neveznek, könnyen megtörténhet, hogy kihasználják a nagylelkűségedet. Ha szívességre van szükségük, hozzád fordulnak először.

Mindezt pedig azért, mert tudják, hogy senkitől nem tagadod meg a segítséget. De ha mindent másoknak adsz, neked már semmid sem marad.

2. Az emberek elvárják tőled, hogy mindig azt tedd, amit mondanak neked

Ebben a cinikus világban a kedvességet általában a gyengeség jeleként értelmezik. Ezért, ha valaki túlzott kedvességről tesz tanúbizonyságot, az emberek automatikusan azt feltételezik, hogy az illető könnyen manipulálható. Ha pedig így látnak téged, elvárják, hogy mindig alávesd magadat az akaratuknak, mert csak egy könnyen irányítható bábnak tekintenek.

3. Vonzani fogod a rossz embereket

A szabály értelmében, miszerint az ellentétek vonzzák egymást, a kedves emberek gyakran nem a megfelelő embereket vonzzák magukhoz. Ha úgy látod, hogy toxikus emberek vesznek körül, annak az lehet az oka, hogy túlságosan is nyitott lélek vagy. Az ő szempontjukból nézve olyan ember vagy, akit könnyű kihasználni, mert túl kedves vagy ahhoz, hogy bárkit is visszautasíts.

4. Megfeledkezel saját magadról

Ha folyamatosan mások szükségleteit helyezed előtérbe, végső soron elhanyagolod önmagadat. Van egy egészséges adag önzés, ami nem fér bele a jóságról alkotott felfogásodba, de néha egyszerűen önmagadat kell előtérbe helyezned. Ellenkező esetben az emberek megszokják, hogy prioritást élveznek, és ezt is fogják elvárni tőled.

5. Elveszíted mások tiszteletét

Ha hagyod, hogy visszaéljenek a kedvességeddel, semmi okuk nem lesz rá, hogy tiszteljenek téged. Ha nem látod a különbséget a kedvesség és a között, hogy tudatosan hagyod, hogy mások kihasználják az önzetlenségedet, soha nem fogod elérni, hogy tiszteljenek téged.

6. Nem vagy jó önmagadhoz

Miközben mindent megteszel másokért, megfeledkezel arról, milyen fontos, hogy önmagadhoz is kedves legyél. A figyelmedet folyton mások megsegítésére irányítod, és ezért nem látod a saját szükségleteidet. Ezért egészen egyszerűen nem látod, hogy te is ugyanúgy megérdemled az együttérzést.

7. Az emberek azt gondolják, hogy nem vagy őszinte

Manapság rendkívül nehéz igazán kedves, magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberekkel találkozni. Ezért lehetséges, hogy egyesek azt gondolják, hogy az empátiád csak egy álarc. Azt gondolják, hogy nem vagy őszinte, és mélyen legbelül rossz szándékok vezérelnek.

8. Soha nincs elég időd önmagadra

Ha néha szeretnél megpihenni, és egy kicsit magadra figyelni, nem teheted meg, mert mindig van valaki, akinek szüksége van a segítségedre, és nem vagy képes nemet mondani. De sajnos miközben megpróbálsz mindenkinek a kedvében járni, nem marad időd arra, hogy önmagadról is gondoskodj.

9. Időnként teljesen kimerülsz érzelmileg

Ha folyton mások kedvében jársz, és a kívánságaikat teljesíted, az gyakori érzelmi kiégéshez vezethet. Szeretsz másokat boldoggá tenni, de ez elviselhetetlen szorongással és aggodalommal tölt el. Vajon valóban megéri?

10. A szíved megtelik gyűlölettel

Ha az emberek folyton elvárják tőled, hogy bármelyik pillanatban a segítségükre siess, amikor szükségük van rád, előbb vagy utóbb eleged lesz abból, hogy így bánnak veled. Úgy érzed, hogy mindent megteszel értük, ami csak lehetséges, és ezért megérdemelnéd, hogy tisztelettel bánjanak veled.

De a valóságban ez nem mindig működik így, mert az emberek magától értetődőnek tekintik a jóságodat. Ez pedig haragot és gyűlöletet ébreszt benned, ami elevenen elemészt.