Menü Bezárás

Ritka jelenség Erdélyben: „Piramis szivárványt” fotóztak a Maros völgyében

Láttál már valaha olyan jelenséget, ami szinte szavak nélkül hagyott? Valami hasonló történt csütörtökön este egy vihar után Cristinával és édesanyjával, Simonával, akik a Maros völgyében jártak.

Délután volt, amikor Cristináékat elkapta a vihar, a két nő hazament volna, de Cristinának nagyon tetszenek a villámok: „A Maros túloldalán vihar tombolt, látszott, hogy nagyon esik, és rengeteg villám volt. Elkezdett fújni a szél, és olyan erősen, hogy elvitte a sapkámat a fejemről.

Egy ponton egy hatalmas villám csapott le egy dombon. A villám után egy nagyon szép fehér fény jelent meg azon a területen, figyelembe véve, hogy minden más körülötte sötét volt. Aztán ez a fény egy szivárvánnyá alakult, de olyan formát öltött, amit még sosem láttam. Olyan szép és különös volt, hogy szinte szavakat sem találtam!” – meséli Cristina Henț.

A szivárvány háromszög alakú volt, és még ennél is érdekesebb, hogy egy ponton megduplázódott, és mögötte hasonló alak jelent meg. „Úgy néz ki, mint egy piramis” – suttogta a lány édesanyja, Simona Kora.

Cristina alig hiszi el, hogy ilyen szépség tanúja lehetett: „Nehéz leírni azt az érzést – annyi színt látni egy helyen, amit a vihar sötétje vesz körül. Olyan volt, mint egy fényoázis!”

"Piramis szivárványt" fotóztak a Maros völgyében
Fotó: Cristina Hent/Facebook

Később mindketten kerestek magyarázatot az interneten, de nem találtak semmi hasonlót: „Tudomásom szerint a szivárványok, legyenek akár egyszeresek vagy kétszeresek, általában ív alakúak. Nyílt mezőn álltunk, egyenesen, tehát a szivárványnak teljesnek kellett volna lennie, egyik végétől a másikig, de nem így történt. Talán egyedülálló eseménynek voltunk tanúi, és örülünk, hogy láthattuk, hogy lefényképeztük és videóra vettük ezt a pillanatot” – mondta Cristina.

A két nő feltöltötte a képeket a közösségi médiára, de a csodálkozáson és „szívecskéken” kívül nem kaptak más magyarázatot.

Grațian Tînc, tapasztalt pilóta, aki alapos meteorológiai ismeretekkel rendelkezik, azt mondja, hogy még sosem látott ilyesmit: „Először azt hittem, hogy egy PhotoShopban szerkesztett fotóról van szó, de aztán jobban megnéztem, és felismertem a helyszínt.

Nem tudom pontosan, hogyan jött létre ez az optikai jelenség, ami a fény szétbontásának köszönhető. Talán egyszerűen két napsugár esett a felhők között valamilyen sajátos módon, és így jött létre ez a forma.”

A szivárványról a tudósok azt mondják, hogy optikai jelenség, amely a fény refrakciójának, teljes visszaverődésének és szóródásának köszönhető a légkör vízcseppjeiben.

Általában a szivárvány egy nagy, sokszínű ívként jelenik meg az égen. Gyakorlatilag bárhol látható, ahol vízcseppek vannak a levegőben, és a nap a megfigyelő mögül süt.