Menü Bezárás

Miért nem találtak emberi maradványokat a Titanic roncsában még 112 évvel az elsüllyedés után sem?

Erre a rejtélyre is van magyarázat.

Már 112 éve annak, hogy az Atlanti-óceánon bekövetkezett hatalmas tragédiáról szóló hír körbeszáguldotta világot, amikor egy hajó elsüllyedt, miután jéghegynek ütközött. Az óceán fenekén lévő roncsok és számos más érdekes tény a szerencsétlen eseménnyel kapcsolatban a mai napig sokakat izgat. Az egyik ilyen például az a tény, hogy a hajó roncsaiban nem találtak emberi maradványokat. Hogyan lehetséges ez?

Láttunk ruhákat. Láttunk cipőket, ami erősen arra utal, hogy valamikor volt ott egy holttest. De soha nem láttunk emberi maradványokat“ – mondta James Cameron, a Titanic rendezője, aki 33 alkalommal járt és vizsgálta meg a roncsot.

Több oka is van azonban annak, hogy a hajótörésben meghalt több mint 1500 ember holttestét nem találták meg. Az egyik ilyen ok a mentőmellény, amely, bár viselőinek többségét nem mentette meg, a holttesteket a haláluk után is a felszínen tartotta.

A vihar, amely ezeket a holttesteket a katasztrófa helyszínéről valószínűleg elsodortat, ahogy az óceáni áramlatok egy évszázad alatt egyre messzebbre vitték őket.

A holttestek eltűnése bizonyos mértékig bizonyára a halaknak és más tengeri állatoknak köszönhető, de mi a helyzet a csontokkal? Ezeket más, sokkal régebbi roncsoknál is megtalálták, akkor a Titanicnál miért nem? A rejtélynek ez a része talán a mélységgel függ össze.

Az a probléma, amivel meg kell küzdenünk, hogy körülbelül 914 méteres mélység alatt a kalcium-karbonát úgynevezett kompenzációs mélysége alá kerülünk“ – magyarázta Robert Ballard mélytengeri kutató az NPR-nek.
Az olyan hajók roncsai, mint a Titanic és a Bismarck, a kalcium-karbonát kiegyenlítő mélysége alatt vannak, így amikor az állatok megeszik a húsukat és lecsupaszítják a csontjaikat, azok feloldódnak.
Egyesek úgy vélik, hogy a hajó zárt részeiben, például a gépházban, még mindig lehetnek megmaradt testek. Ahogy telnek az évek, ez az elképzelés egyre kevésbé tűnik valószínűnek.