Menü Bezárás

A 17-szeres világbajnok, aki feláldozta a karrierjét, hogy megmenthesse 20 ember életét

Shavarsh Karapetyan többszörös búvárúszó világbajnok, aki feláldozta a karrierjét, hogy megmenthesse 20 ember életét egy szörnyű balesetben.

Karapetyan 11 világrekordot döntött meg, 17-szeres világbajnok volt, de a legtöbben arról ismerik, hogy 1976-ban megmentette 20 ember életét.

1976-ban egy hideg szeptemberi reggelen a világbajnok éppen a Jereván-tavon épített gátnál edzett a testvérével, Kamoval, amikor egy túlzsúfolt trolibusz, 92 utassal a tó jéghideg vizébe zuhant, és szinte azonnal 10 méter mélyre süllyedt.

Az utasok közül sokan elvesztették az eszméletüket. Shavarsh Karapetyan egyetlen pillanatig sem habozott, azonnal reagált és a vízbe vetette magát.

A világbajnok összesen 36-szor merült alá a jéghideg vízbe, és 20 ember életét sikerült megmentenie (több utast sikerült kihúznia, de csak 20-an maradtak életben).

Be kellett törnie a busz ablakát, ezért megsérült a háta, és a lábát is beütötte, és az utolsó merülés után végül elvesztette az eszméletét. Bátor cselekedete majdnem az életébe került, kétoldali tüdőgyulladást és vérmérgezést kapott a tóban lévő szennyező anyagok miatt, és 46 napig kómában feküdt.

Végül felépült, de soha többé nem tudott versenyezni. Ekkor még csak 23 éves volt.

A sportoló később azt mondta, sajnálja, hogy nem sikerült több embert megmentenie.

„Féltem, nehogy hibát kövessek el. Olyan sötét volt odalent, hogy semmit sem láttam. Egy ponton véletlenül egy ülést vittem fel egy ember helyett. Még egy embert megmenthettem volna. Ez még mindig kísért.” – mondta az örmény származású sportoló.

Hősies gesztusát nem ismerték el azonnal. A szovjet hatóságok megpróbálták eltussolni a történteket, hiszen a Szovjetunióban nem verték nagy dobra, ha valami nem sikerült, vagy meghibásodott. A történet végül csak 1982-ben került nyilvánosságra, amikor a Komsomolskaya Pravda magazin publikált egy cikket Karapetyan lenyűgöző bátorságáról.

Még egy hőstett

A trolibalesetben megmentett 20 emberi élet még nem minden. 1985 februárjában a sportoló véletlenül elhaladt egy kigyulladt épület mellett, és most sem habozott, azonnal a lángok közé sietett, és elkezdte egyesével kimenteni az embereket.

Súlyos égési sérüléseket szenvedett, ezért hónapokig kórházban ápolták. De ezúttal is szerencsésen felépül sérüléseiből, és a 2014. évi téli olimpiai játékok alatt Szocsiban, egyike volt azoknak a sportolóknak, akik vihették az olimpiai lángot.