Menü Bezárás

A férj érzéketlenül a felesége lelkébe gázolt, amiért már nem fiatal. A feleség válasza után üveges tekintettel meredt a távolba:

Az alábbi kis történet rendkívüli népszerűségnek örvend szerte az interneten: nem tudjuk, hogy valójában megesett, vagy csak egy tanulságos úgynevezett “tanmese”. Igazából teljesen mindegy, mert olyan örök érvényű igazságokat tartalmaz, amelyeken mindenkinek érdemes elgondolkodnia.

A történet főszereplői egy 35. házassági évfordulójukat ünneplő pár. Egy pohárka nemes bor mellett visszaemlékeznek a régi időkre, amikor a hónap végén nem volt mit enniük, csak másoktól örökölt, ütött-kopott bútoraik voltak, állami lakásban laktak, és évekig kellett várniuk egy KGST országban gyártott kocsira.

Mindezt együtt csinálták végig, és ma már egy szép nagy házban laknak, mindenük megvan, és teljes kényelemben élhetnek, bőven van félretett pénzük is, nem kell aggódniuk a jövő miatt. Ezzel természetesen a legtöbb embernél kedvezőbb helyzetben vannak, a férfi mégis elkezd azon problémázni, hogy amikor még szegények voltak, a felesége még csak 20 éves volt, és természetesen gyönyörű.

Érzéketlenül azon morfondírozik, hogy ő most, 60 felé közeledve is megérdemelne egy 20 éves feleséget. A nő, miután így a lelkébe gázolt a férje egy éretlen megjegyzéssel, meglepően érett és összeszedett választ adott:

Nyugodt hangon elmondta, hogy az idő kerekét nem lehet visszaforgatni, éppen úgy, ahogyan már idősödő fejjel nem tudnák értékelni azt az újat és keveset, amelyet egykor sokra értékeltek: a fekete-fehér televíziót, a kicsi állami lakást, és az ütött-kopott bútorokat, nem lehet a férfinak újra fiatal felesége.

Ha lehetne, mindent újra kellene kezdenie, de azt már nem tartaná érdekesnek és izgalmasnak, maximum ideig-óráig. Múló szeszély lenne csupán, amiért odadobná őt, aki végig mellette volt. Végül szerencsétlen és üres életet élne.

A múlt már elmúlt, kár volna ahhoz ragaszkodni, a szép kort megért embereknek pedig hálásnak érdemes lenniük, és büszkén visszagondolniuk mindarra, amit elértek az életben, és nem felejteniük el, hogy kivel közösen csinálták végig mindazt! Hálásnak lenni a gyermekekért és az unokákért!

Nagyon olcsó dolog éretlen örömök után vágyakozni, amikor ilyen értékek vannak a kezünkben. Örüljünk a jelennek, és legyünk hálásak érte!

A férj nem tudott mit válaszolni… Csak üveges szemekkel meredt a távolba… Forrás