Menü Bezárás

A fiú figyelmen kívül hagyta édesanyja halála előtti utolsó kívánságát. Minden vagyonát egy szegény ismeretlen férfi örökölte

A férfi figyelmen kívül hagyta édesanyja utolsó kívánságát, de amikor nem sokkal később a nő meghalt, és a fiú hazament a temetésére, megtudta, hogy szülei majdnem teljes vagyonát egy idegen férfi örökölte.

Gary néhány nappal a halála előtt találkozott utoljára az édesanyjával, Diane-nel, kedvenc kávézójukban. Az édesanyja ekkor komoly kéréssel fordult hozzá: szerette volna, ha átveszi családi vállalkozásuk vezetését, és végre megállapodik, mert majdnem 40 évesen Gary még mindig a fiatalok kicsapongó életét élte, és semmiért nem vállalt felelősséget.

A férfi nem fogadta jól a híreket, kijelentette, hogy még nem áll készen erre a lépésre, és különben is, már megszervezett egy utat Cabóba aztán a Comói-tóhoz, és szerinte a jelenlegi megbízott cégvezetők nagyszerűen boldogulnak.

Diane végül már szinte könyörgött a fiának, elmondta neki, hogy beteg, és nem tudja, mennyi ideje van hátra, ezért szeretné, ha Gary komolyan venné a kérését, különben kizárja őt a végrendeletéből. Gary ugyan csak nevetett ezen, és nem hitte el, hogy az anyja valóban megtenné ezt, sem azt, hogy komoly egészségügyi problémái lennének, de végül vonakodva beleegyezett a dologba.

De valójában egy percig sem gondolta komolyan, amit megígért. Két nappal később már egy Cabóba tartó repülőn ült, Diane pedig öt nappal később meghalt.

Amikor a család ügyvédje végre a nyomára bukkant Cabóban, és közölte vele édesanyja halálhírét, Gary félbeszakította a vakációját, és hazautazott a temetésre. Egyrészt természetesen megrázta édesanyja halála, hiszen szerette őt, másrészt, bármennyire nehezére esett is beismerni ezt, a helyzet kényelmetlenséget okozott neki. Félbe kellett szakítania a vakációját legújabb barátnőjével, aki nagyszerűen mutatott az oldalán, és el kellett rendeznie néhány adminisztratív teendőt, többek között részt kellett vennie a végrendelet felolvasásán.

Emiatt nem aggódott különösebben, mert nem gondolta, hogy az anyja valóra váltotta a fenyegetését, különösen nem ilyen rövid időn belül. Azt azonban elhatározta, hogy megbíz valakit a cég vezetésével, és még legalább egy évig nem veszi át az irányítást, hanem tovább utazgat, és élvezi az életet, annak ellenére, hogy tudta, mit várt tőle az édesanyja.

Az ügyvéd ugyan figyelmeztette, hogy Diane megváltoztatott valamit a végrendeletében, de Gary nem aggódott, egyszerűen csak bosszantotta, hogy olyan fölösleges formaságokkal kell töltenie az idejét, mint a végrendelet felolvasása, amikor teljesen biztos volt benne, hogy mindent ő örököl.

Annál nagyobb volt a meglepetése, amikor az ügyvéd irodájában egy ismeretlen, rosszul öltözött férfi várta, aki első ránézésre hajléktalan koldusnak tűnt. Az ügyvéd, Mr. Goldstein, Aaron Ferrisként mutatta be az ismeretlent, és megkérte Garyt, hogy foglaljon helyet. A férfi egy kissé távolabb húzta a székét, hogy ne kelljen olyan közel ülnie a gyanús idegenhez, és türelmetlenül felszólította az ügyvédet, hogy essenek át a formaságokon.

Amikor azonban Mr. Goldstein elkezdte felolvasni a végrendeletet, Gary nem hitt a fülének. Kiderült, hogy Diane valóra váltotta a fenyegetését: a fiára csak egy dobozt hagyott tele gyerekkori emlékekkel, valamint 5 ezer dollárt. Minden egyebet, köztük a birtokát és vállalkozását is bátyjára, Aaron Ferrisre hagyta, akit Gary nem is ismert.

Diane-t gyerekként örökbe fogadták, ezért hosszú éveken át semmit nem tudott a testvéréről, Garynek pedig fogalma sem volt róla, hogy van egy nagybátyja. Édesanyja élete utolsó évében találta meg Aaront, akinek sajnos nem alakult olyan szerencsésen az élete, mint az övé. Nehéz körülmények között nevelkedett, és bár sikerült saját vállalkozást alapítania, az később csődbe ment, ráadásul elveszítette a lányát és a feleségét is, és végül az utcára került. Diane magához vette a bátyját, és az utolsó időkben nagyon közel kerültek egymáshoz, ezért döntött úgy, hogy a fia helyett rá hagyja a vagyonát.

Gary kezdetben nem akarta elhinni, hogy az ismeretlen valóban a nagybátyja, valósággal dührohamot kapott, és tört-zúzott az ügyvéd irodájában, míg Mr. Goldstein átadott neki egy levelet, amit az édesanyja írt neki.

A levélben a következő állt:

„Kedves Gary!

Mostanra valószínűleg hallottad, mit tettem, és most elmagyarázom, miért. Hazudtál nekem. Azt mondtad, hogy felelősséget vállalsz, aztán elmentél Cabóba. Rendben van, azt kezdhetsz az életeddel, amit akarsz. De figyelmeztettelek. Megmondtam, hogy nem hagyom rád a céget, ha nem teszel egy lépést előre, és nem mutatod meg, hogy meg tudod óvni a családunk örökségét. Tehát most a teljes vagyonom és a cég is a bátyámé, Aaroné. Igen, ő valóban a testvérem. Semmit sem tehetsz, hogy változtass a dolgokon. Minden teljesen legális, és még egy orvossal is felmérettem a mentális képességeimet, aki megerősítette, hogy teljes mértékben szellemi képességeim birtokában voltam, amikor meghoztam ezt a döntést.” – írta Diane, majd röviden elmesélte Aaron történetét, és végül megfogalmazta utolsó üzenetét a fiának:

„Gary, te soha nem ismerted a küzdelmet; lehetséges, hogy ez az én hibám volt. Mindent meg akartam adni neked, amim nekem nem lehetett meg, de megértettem, hogy nem kellett volna ilyen nagylelkűnek és odaadónak lennem. Szóval ez az utolsó lecke, amit szülőként adok neked. Itt az ideje, hogy felnőj. Mindig is szerettelek és mindig is szeretni foglak. De azt hiszem, erre van szükséged.”

Gary teljesen kétségbeesett, csak ekkor értette meg, hogy mindez valóban megtörténik, és csak ekkor tudatosult benne igazán édesanyja elvesztése is. A teljes világ, amit addig ismert, összeomlott, és fogalma sem volt róla, mihez kezdjen. Miközben azonban elhagyta az ügyvédi irodát, és az autója felé tartott, a nagybátyja utánament, és felajánlotta neki, hogy maga mellé veszi, hogy közösen vezessék a családi vállalkozást.

Hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja húga kívánságát, és nem teszi meg Garyt cégvezetőnek, de ad neki egy esélyt, hogy mindent újra kezdjen, és bebizonyítsa, mire képes, hogy később átvehesse a cég vezetését. A férfi elfogadta nagybátyja ajánlatát, és közösen munkához is láttak.

Egy évvel később, amikor ellátogatták Diane sírjához, Gary beszámolt róla, mennyire megváltozott az élete. A vállalkozás nagyszerűen ment, ő pedig keményen dolgozott, és már egy kisebb vezetői pozíciót is megkapott.

„Csak el akartam mondani, hogy mindenben igazad volt. Nem kellett volna úgy élnem, ahogy korábban tettem. Sok időt elpazaroltam. Most már megbántam, és nagyon sajnálom. Azt akartam, hogy tudd, most jobban vagyok, és bizonyos értelemben sokkal boldogabb vagyok. Nagyon izgalmasnak találom a munkámat a cégnél. Örülök, hogy Aaron bácsi adott nekem egy esélyt. Szóval köszönöm, hogy megtanítottad nekem ezt a leckét, anya. Bárcsak itt lehetnél, és büszke lennél rám” – mondta Gary édesanyja sírja előtt. Mire nagybátyja átkarolta a vállát, és így vigasztalta: „Biztos vagyok benne, hogy büszke rád, Gary. Én is az vagyok.”

Mindebből talán az egyik legfontosabb tanulság, hogy nem szabad elkényeztetni a gyerekeinket, még akkor sem, ha a legjobb szándék vezérel, és szeretnénk nekik mindent megadni, amit csak lehet, mert meg kell tanulniuk a dolgok valódi értékét, és értékelniük kell szüleik áldozatait. Forrás