Menü Bezárás

A gyermekek felnevelése a nagymama mellett a legjobb ajándék, amelyet adhatunk nekik!

Van valami hihetetlen a nagyszülők és az unokák közötti kapcsolatban, és ez sokkal mélyebb, több mint tiszta rokoni viszony. És bár a népszerű bölcsesség azt mondja, hogy egy gyermek felneveléséhez egy egész falura van szükség, ez nem az egyetlen oka annak, hogy a nagyszülőkkel való kommunikáció hasznos a gyermekek számára.

Íme, 5 ok, amiért a nagyszülőkkel való szoros kapcsolat a legjobb ajándék minden gyermek számára:

1. A gyermekek így mindig extra támogatást kapnak.

Egy, az Oxfordi Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy a nagyszülőkhöz közeli gyermekek kevésbé küzdenek érzelmi és viselkedési problémákkal, és jobban képesek kezelni az olyan traumatikus eseményeket, mint a válás vagy az iskolai zaklatás.

A nagyszülők biztonságot és támogatást nyújthatnak, ami segít a gyermekeknek a kedvezőtlen helyzetben.

2. A generációs memória és az önmeghatározás jobban segíti a gyermekeket ellenállni a nehézségeknek.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy a nemzedékek közötti identitás vagy a családi történelem megértése, valamint az ahhoz való illeszkedés megnöveli a gyermekek ellenálló képességét és segíthet nekik, hogy életüket könnyebben irányítsák, még akkor is, ha a családon kívüli világ ellenőrizetlennek tűnik.

A szeptember 11-i terrorista támadások után a gyermekek stressztűrő képességét tanulmányozó pszichológusok azt találták, hogy azok, akik többet tudtak a családjuk történetéről, jobban megbirkóztak a stresszel. Ez az ismeret segítheti a gyermeket abban, hogy megértsék, hogy ők valami nagyobb részét képezik. Mivel az ilyen gyermekek tudatában vannak annak a ténynek, hogy az előző generációk túlélték a nehéz időket, ez a tudás elősegíti őket is a nehézségek leküzdésében és a normál állapotba való visszatérésben.

3. A nagyszülőkkel való szoros kapcsolat megtanítja a gyermekeknek, hogy nyugodtabbak, megértőbbek legyenek az idősebbekkel.

Mindannyian öregszünk, és természetesen nem akarjuk, hogy a következő generáció diszkrimináljon bennünket, amikor már öregek vagyunk. Szerencsére az ageizmus (az életkor miatti hátrányos megkülönböztetés) legjobb ellenszere a gyermekek és nagyszüleik közötti pozitív kapcsolat kialakítása.

Egy újabb tanulmány szerint, amelyben 1151, 7-16 éves belga gyermek vett részt, a nagyszülőkhöz közelálló gyermekek kevésbé vetették meg az idősebb embereket.

Azonban az idősebb rokonokkal rossz kapcsolatot ápoló gyermekek (nem feltétlenül a kapcsolatok száma, hanem azok minősége miatt) gyakran megvetették az idősödőket.

4. Az idősebb generációval folytatott kommunikáció megvéd a depressziótól.

Egy, a Boston College-ban 2014-ben végzett kutatás kapcsolatot talált az idősebb rokonokkal rendelkező gyermekek és az összes családtag alacsonyabb szintű depressziója között. Az unokák megmutatják idősebb rokonaiknak a technikai újdonságokat és a modern eszközöket, míg a nagyszülők megosztják az élettapasztalataikat és működő ötleteiket.

5. A gyermekek segítik a nagyszülők hosszabb életét.

A tudomány azt is bebizonyította, hogy a nagyszülőkkel való együttélés nem csak a gyermek számára, hanem maguknak a nagyszülőknek is hasznos lehet. A gyermekek sokkal ellenállóbbakká válnak, a nagyszülők pedig egészségesebbé.

A kutatók azt találták, hogy az unokák gondozása átlagosan öt évvel meghosszabbítja az idősebb emberek életét. A nemzedékek közötti kommunikáció valóban nyerek-nyerek helyzethez vezet!

Vigyázzunk hát a nagyszülőkre!