Menü Bezárás

A kisfiú odasétált a bolt pénztárosához, és a fülébe súgta: „Tegyél úgy, mintha az anyukám lennél”

Az Egyesült Államokban évente körülbelül 840 ezer gyermek eltűnését jelentik be, és bár sok eset néhány órán belül megoldódik, vannak gyerekek, akik soha nem kerülnek elő. A 10 éves Sammy Green is hasonló sorsra juthatott volna, de gyors gondolkodása megmentette őt a potenciális veszélytől.

A kisfiú éppen hazafelé tartott az iskolából a pennsylvaniai Pottstownban, amikor egy ismeretlen nő követni kezdte. Szerencsére Sammynek azonnal eszébe jutott, mit tanított neki az édesapja a hasonló helyzetekről.

A fiú édesapja, Sam Green később elmagyarázta a történteket a médiának: „A nő elkezdett mellette sétálni, és megkérdezte tőle, hol van a családja, hol van az apja.” Az ismeretlen nő ezután megpróbálta rábeszélni Sammyt, hogy menjen be vele egy közeli boltba.

Sammy

„Azt mondta, valószínűleg ismer engem, és ha Sammy bemegy vele a boltba, bármit megkaphat, amit csak szeretne” – magyarázta az édesapa.

A CBS News-nak nyilatkozva Sammy elmondta, hogy a nő több kérdést is feltett neki, és az egész helyzet nagyon furcsa volt. „Azt mondta: Éppen a Wawába megyek. Te is oda tartasz? Mit szeretnél venni ott? Hol van a családod?” – idézte fel Sammy, aki szerencsére gyorsan felmérte a helyzetet, ezért bement egy számára ismerős kisboltba, és odalépett a pénztároshoz, a 17 éves Hannah Danielshez, hogy segítséget kérjen tőle.

„Azt mondta: Tegyél úgy, mintha az anyukám lennél. Mire én azt válaszoltam: Rendben, menj hátra. Nem akart elmozdulni mellőlem” – magyarázta Hannah, aki hihetetlenül higgadtan kezelte a helyzetet, amint azt a bolt biztonsági kamerája is rögzítette.

Sammy nagyon bátran viselkedett

A felvételen látszik, ahogy odasétál az ajtóhoz – közben az ismeretlen nő kint várakozik – és bezárja azt. A nő ezután elsétált. Sammy gyors gondolkodása és Hannah reakciója nélkül azonban a helyzet sokkal rosszabbra is fordulhatott volna.

„Még mindig reszkettem, amikor a nő elment” – emlékezett vissza Sammy.

Az üzlet tulajdonosa, Dani Small később szintén beszélt az esetről, és dicséretekkel halmozta el alkalmazottját, amiért megakadályozott egy lehetséges emberrablást: „Nagyon büszke vagyok rá. Hannah egy 17 éves fiatal lány. Mindent helyesen csinált” – mondta.

A fiú leleményességének köszönhetően nem történt nagyobb baj

A fiú apja is hasonlóan érzett, és örült, hogy a fia ilyen jól kezelte a helyzetet. „Amikor megnéztük azt a videót, minden alkalommal elsírtam magamat, amikor megláttam. Látni, ahogy a gyerekem segítséget keres, mert alapvetően az életét féltette, ez mélyen belevág az emberbe” – magyarázta Green. Ugyanakkor azt mondta, hogy ez egy fontos lecke minden szülő számára.

„Minden lehetséges forgatókönyvet át kell gondolni, és meg kell győződni arról, hogy a gyerekek tudják mi a teendő, és be is gyakorolják azt. Gyakorlatozni kell ezekkel a helyzetekkel, csakúgy, mint a tűzvédelmi riadókkal” – tette hozzá.

A nőt elfogta a rendőrség, de a család nem tett ellene feljelentést. Jelenleg mentális zavarok miatt kezelik. Sammyt, akit sokan igazi hősnek tartanak, azóta egy családi barát kíséri haza az iskolából.