Menü Bezárás

A kutatók megállapították, hogy az intelligencia anyáról gyermekre száll – Légy büszke a gyerekedre!

Kutatások alapján kiderült, hogy a gyerek örökölheti az anya IQ-szintjét!

A kutatók megállapították, hogy az intelligencia anyáról gyermekre száll - Légy büszke a gyerekedre!

Legújabb kutatások alapján fény derült arra a tényre, hogy az okos emberek édesanyjuknak köszönhetik az intelligenciaszintjüket. Az intelligenciáért felelős gének az anyától öröklődnek tovább.

Az elmélet alapját az úgynevezett “kondicionált gének” képezik, melyek származástól függően eltérő módon nyilvánulnak meg. Elvileg a gének gyökerei akkor fedezhetőek fel, ha nem aktívak. Érdekes, hogy a kondicionált gének viszont csak akkor működnek, ha azok az anyától származnak. Ha ugyanaz a gén az apától öröklődött, akkor inaktív marad. Más gének fordítva működnek, csak akkor aktiválódnak, ha az apától származnak.

Az anya génjei közvetlenül az agykéregbe kerülnek, az apa génjei pedig a limbikus rendszerbe.

Köztudott, hogy az intelligencia örökletes, de néhány évvel ezelőttig úgy tudták, hogy mindkét szülőtől örökölhető. Mostanra már több tanulmány is bizonyította, hogy a gyerekek az intelligenciájukat az anyától öröklik, ugyanis az intelligencia génje az X kromoszómán található.

Lobert Lehrke bebizonyította, hogy a gyermek intelligenciája az X kromoszómától függ, és mivel a nők két darab X kromoszómával rendelkeznek, így nagyobb az esélye annak, hogy az intelligencia továbböröklődjön.

Egy Glasgow-ban végzett kutatás alapján kimutatták, hogy a 18-22 év közötti fiatalok IQ-ja nagyon közel van az édesanyjukéhoz, az átlagos eltérési különbség csupán 15 pont.

Nem csak a genetika a felelős

A genetikán túl, a nőknek sokkal fontosabb szerepük van a gyermekek érzelmi és értelmi fejlődésében, mivel életük első éveiben ők töltenek több időt velük. A gyermekek és a szülők közötti kapcsolat nagyban függ az érzelmi intelligenciától is. Az erős érzelmi kapcsolat fontos az agy megfelelő fejlődéséhez.

Örökletes intelligencia

A becslések szerint az ember intelligenciájának 40-60 százaléka örökletes, a többi pedig a környezettől függ! Ha a gyereknek magas az intelligenciája, akkor is ösztönözni kell különböző, folyamatosan fejlődő tesztek segítségével, mert különben az intelligencia “szétszóródik”.