Menü Bezárás

A legfinomabb madártej és a kemény hab titka

Néha még a tapasztalt háziasszonyoknak sem sikerül. Mostantól menni fog!

Néha még a tapasztalt háziasszonyoknak sem sikerül, pedig csak arra kell figyelni, hogy hogyan verik fel a tojáshabot! Nem szabad sem túl lágynak, sem túl keménynek lenni!

A madártej legkritikusabb része a tojáshab készítése. Sokan esküsznek arra, hogy a tojáshabot gőz felett kell kézi habverővel felverni. Nem szabad teljesen keményre felverni. Azt úgy tudod ellenőrizni, hogy amikor kiveszed a habverőt a habból, akkor a hab nem áll mereven, hanem egy minimálisan visszahajlik, de azért nem folyik.

Sokan a mikróban készítik el a madártejhez a habot. Ezt úgy csináld, hogy tegyél a mikróba egy lapos tányért, rá 2 evőkanál tejet, és arra kanalazz 6 kanálnyi habgubacsot. 750 watton 30 másodperc és kész a kőkemény hab. Próbáld ki!

Így készül a madártej:

  • 1 l tej
  • 6 tojás
  • csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Felforraljuk a tejet, közben kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket félig felverjük kevéske sóval, majd az összes cukormennyiségből 2 evőkanálnyit hozzáadunk és kemény habbá verjük.(lásd fentebb!)

A felforrt tejhez keverjük a vaníliás cukrot és még szintén a kimért cukormennyiségből 1 evőkanálnyit, majd a felvert fehérjéből galuskákat szaggatunk a tejbe és fedő alatt 2 percig főzzük őket A megfőtt galuskákat egy külön tányérba szedjük. (Ehelyett készíthetjük mikró segítségével is a fent leírt módon.)

A tojássárgákhoz hozzákeverjük a maradék cukrot, és az egészet habosra keverjük. Kevéske forró tejet a sárgákhoz keverünk, összekeverjük, majd ha szépen felhígult, a keveréket a forró tejhez öntjük. Folyamatosan kevergetve megvárjuk hogy besűrűsödjön. Tálkákba szedjük, és a tetejére tesszük a tojásfehérje habot.