Menü Bezárás

A legveszélyesebb hústermékek, amelyektől jobb, ha tartózkodsz!

Veszélyes lehet számunkra is, de leginkább a fejlődésben levő gyermeki szervezet számára, ha naponta felvágott, feldolgozott hústermék kerül az asztalra. A vegyi anyagokban és zsírokban gazdag húsok fogyasztása leginkább elhízást, szív-és érrendszeri betegséget okoz.

A legveszélyesebb a parizer

Az általunk fogyasztott húskészítmények, a parizer, szalámi, kolbász, sonka sok esetben tele van ártalmas anyagokkal, mint például a háj, zsír, inak, különböző szervek (fül, gyomor), adalékokkal, színezékekkel, keményítővel. Ez utóbbiakat E 407, E 120, E 452, és E1.404 néven láthatjuk a csomagoláson, ha egyáltalán fel vannak tüntetve.

A legtöbb felvágott nagyon sok vizet és zselésítő anyagot is tartalmaz, amely számos vizsgálat alapján felelős a vastag-és végbélrák kialakulásáért. Nagyon sok zsírt és bőrt tartalmaznak a felvágottak, még a baromfi felvágottnak nevezett valami is szinte 80 százalékban disznóbőrt rejt magában.

A “csodálatos” vérvörös hússzínt pedig az E250 és E251 nevű, cseppet sem egészséges, színezőnek köszönheti a mindennapi felvágottunk.

A virsli a második helyen áll

A második legveszélyesebbnek tartott húskészítmény a virsli, ha nem megfelelő körülmények között tárolják, akár még ételmérgezést is okozhat. Nagy mennyiségű bőrt, zsírt és hús aprólékot, vagyis inakat, és mindenféle maradékot tartalmaz. A húsok közül a legkevesebb fehérjét tartalmazza. A színét pedig egy csomó E jelenlétének köszönheti. Sok benne az adalékanyag, szója és tartósítószer, hogy a lehető leghosszabb ideig tudjuk tárolni. A sonkában sok helyen inat, bőrt feldolgozott csontot és festékanyagot találtak.

Ez nem jelenti azt, hogy minden hústermék veszélyes, csak éppen meg kell keresni a házi készítésű, esetleg kicsit drágább, de egészségesebb portékát.

Vélemény, hozzászólás?