Menü Bezárás

A magnéziumhiány tünetei a szervezetben: komoly problémát jelenthet, manapság egyre gyakrabban fordul elő

A magnézium az egyik leggyakoribb ásványi anyag az emberi testben, és több mint 300 különböző élettani folyamatban vesz részt. A magnéziumhiány éppen ezért komoly problémát jelenthet, és manapság egyre gyakrabban fordul elő.

A szükséges magnézium nagy részét teljes kiőrlésű kenyér, tejtermékek és gyümölcsök fogyasztásával biztosíthatjuk. Ugyanakkor az elfogyasztott élelmiszerekből a magnéziumnak csak egyharmada szívódik fel a szervezetben, a többi a vizelettel és az izzadsággal kiürül. Ezért ajánlott naponta háromszor több magnéziumot fogyasztani, mint amennyire a szervezetnek szüksége van.

A magnéziumhiányra több fontos jel is utalhat.

1. Krónikus fejfájások, migrének

Kimutatták, hogy a krónikus migrén gyakran összefüggésben van az alacsony magnéziumszinttel. Tekintettel arra, hogy a magnézium fontos szerepet tölt be a megfelelő idegműködésben, ez a tünet érthető is. A magnézium kulcsfontosságú szerepet játszik bizonyos neurotranszmitterek termelésének szabályozásában, ezért jelentkezhetnek a migrének az ásványi anyag hiányában. A magnézium tartalmú étrend-kiegészítők szedéséről kimutatták, hogy hatékonyan csökkentik a migrének gyakoriságát és intenzitását is.

2. Székrekedés és irritábilis bél szindróma

A székrekedés meglehetősen gyakori emésztési probléma. Az elegendő magnézium bevitel lágyítja a székletet, mivel vizet halmoz fel a belekben, és így megkönnyíti az ürítést. Ha a széklet túl kemény lesz, lassabban mozog a vastagbélben, és ez problémát okozhat. Ezért ebben az esetben ajánlott a magnézium pótlása.

3. Fáradtság, kimerültség

A magnézium közvetlenül részt vesz az energiatermelésben. A sejtek mitokondriumai nagymértékben támaszkodnak a magnéziumra az energia előállításban. Ezenkívül a magnézium a mellékvesék működését is támogatja, amelyek szintén fontos szerepet játszanak az energiatermelésben.

4. Álmatlanság

Az álmatlanság az egyik leggyakrabban előforduló tünet, ami azonban már a magnézium kiegészítők szedésének kezdetétől sokat javulhat. Ez azért van, mert a magnézium közvetlenül részt vesz a GABA – egy gátló hatású neurotranszmitter termelésében, ami segít ellazulni.

5. Izomgörcsök és izomfájdalmak

A magnézium létfontosságú szerepet játszik az izmok összehúzódásában. Amikor a szervezetben nincs elég magnézium, az izomösszehúzódások gyengévé és koordinálatlanná válhatnak, ami fájdalmas görcsöket okozhat. Ez a magnéziumhiány egyik leggyakoribb és legkorábban jelentkező tünete.