Menü Bezárás

A szakemberek szerint ezért lehet veszélyes, ha a lakásban szárítod a ruhákat

Egy skót tudósok által végzett kutatás eredményei szerint a ruhaszárítás bizonyos körülmények között káros lehet az egészségre. A tudósok megállapították, hogy ha a lakáson belül szárítjuk a ruhákat, az veszélyeztetheti az asztmára vagy különböző allergiára hajlamosak egészségét.

A Mackintosh Environmental Achitecture Research Unit tudósai a kutatás során megfigyelték, hogy sok otthonban magas a páratartalom. A lakásban szárított ruhák felelősek a rögzített páratartalom egyharmadáért.

A kutatók arra kérik az ingatlanipari vállalatokat, hogy a jövőbeli építkezéseknél foglaljanak bele a tervekbe külön ruhaszárításra alkalmas tereket is, hogy kiküszöböljék ezt az egészségügyi veszélyt.

A Glasgowban található intézet szakértői összesen 100 otthont tanulmányoztak, és megállapították, hogy az emberek 87%-a szárított ruhát a lakásban, amikor az időjárás túl hidegre fordult. Rosalie Menon, a kutatócsoport egyik tagja, elmondta, az emberek többsége nincs tudatában, hogy magasabb a páratartalom a lakásban.

„Ahogy beléptem ezekbe az otthonokba, láttam, hogy az emberek ruhát szárítanak a nappalikban, a hálószobákban, néhányan egyenesen kidekorálták a lakást a szárított ruhákkal. Az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy a mosott ruha 2 liter vizet bocsát ki a levegőbe.” – mondta a szakember.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgált otthonok 75%-ában a páratartalom szintje eléri azt a szintet, amely elősegíti a poratkák megjelenését. Ezenkívül azt is megállapították, hogy azokban a házakban, ahol ruhát szárítottak, a penészspórák szintje is sokkal nagyobb.

Megfigyelték, hogy a vizsgált lakások egyikében sem volt a ruhák szárítására alkalmas tér, ezért fordultak azzal a kéréssel az építészekhez, hogy a jövőben az építési tervekbe ezeket is foglalják bele.

„Ezeket a tereket külön kell majd szellőztetni és fűteni a ház többi részétől” – vonta le a következtetést Rosalie Menon.