Menü Bezárás

A tojástartó remek segítségünkre van a kertbe is, nem is gondolnád mi mindenre használható

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a rendszeres zöldség-, és gyümölcsfogyasztás, főleg ilyenkor tavasszal, hogy pótolni tudjuk a vitamin-, és ásványianyag készletünket. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy honnan szerezzük be a friss zöldséget és gyümölcsöt, ugyanis a kereskedelemben kapható példányok legtöbb esetben agyon vannak vegyszerezve.

Ha van egy kis kertünk, mindenképp ültessünk egy keveset legalább az alapvető fontosságú zöldségekből mint pl. sárgarépát, retket, hagymát, paradicsomot, paprikát, zellert, céklát, cukkinit, babot.

Annak érdekében, hogy rendezett kertünk legyen, figyeljünk oda veteményesünk pontos beosztására, a sorok egyenességére, és a közöttük lévő távolságra. Ne dobjuk ki a régi tojástartókat, használjuk fel őket okosan a kertben a veteményezéshez.

Első lépésben készítsük elő a vetőmagot az ültetéshez, ezzel elősegítjük a csírázást, és a fejlődést. Minden kertész álma, hogy gyönyörű ágyásai legyenek, olyan, amiben egyenlő sor- és tőtávolságok vannak. Pontosan ebben lesz segítségünkre a régi tojásos doboz.

Miután kellőképp előkészítettük a földet az ültetéshez, kialakítottuk az ágyásokat, fogjuk a tojástartót, és nyomkodjuk bele egymás után a frissen fellazított földbe. Addig végezzük ezt a műveletet, míg az ágyás végéig érünk, majd a tökéletes pontossággal kialakított lyukakba tegyük bele a magokat, palántákat vagy hagymákat. Ezután takarjuk be földdel, és öntözzük meg, hogy elősegítsük a csírázást.

2-3 hét múlva, mikor kibújnak a kis növények, látni fogjuk a munkánk eredményét: teljesen egyforma távolságra nőnek egymástól a kis növények, és így csodálatosan rendezett látványt nyújtanak.

Nem csak a lyukak kialakításához, hanem csíráztatáshoz is használhatjuk a régi tojástartókat. Töltsük meg egy kevés virágfölddel, majd tegyük bele egyenként a magokat, öntözgessük, és várjuk, míg kibújnak a kis növények.

A papír tojástartó magába szívja a vizet, és így folyamatosan biztosítja a nedvességet a magok számára. Mikor kifejlődött a növény, akár a tojástartóval együtt is elültethetjük a palántákat, mert könnyen szétmállik majd a földben, és még táplálja is a növényt.

A tojástartókat és a vécépapír hengereket vágjuk fel vékony csíkokra, áztassuk be egy kis ideig vízbe, majd tegyük a komposztba, ezzel fokozhatjuk a termékenységet. Ha nincs kertünk, és nem tudunk veteményezni, használjuk a régi tojástartót madáretetőként. Töltsük fel a kis rekeszeket magokkal, és helyezzük ki a teraszra, ablakpárkányra.