Menü Bezárás

A vese problémákra ezek a legjobb teák

Megelőzésre is nagyon ajánlott! Létfontosságú szervről beszélünk. 

Felelős többek közt a felesleges folyadék és a méreganyagok eltávolításáért, segíti szervezetünk só-, sav- és káliumszintjének szabályozását, illetve fontos hormonokat termel. Ennek köszönhetően nagy hatással van egyéb szerveink működésére is.

Ha a vese nem működik megfelelően, a méreganyag nem tud eltávozni, felhalmozódik a szervezetben, és ízületi problémákhoz, vese- és hólyagbetegségekhez vezet.

A hagyományos kínai orvoslás is úgy tartja, hogy az emberi élet hosszúságának és egészségünk megőrzésének kulcsa a vese, ebből következően az öregedés és a korai halandóság egyik legfőbb oka a vese energiájának kimerülése.

A Magyar Nephrologiai Társaság szerint hazánkban mintegy másfél millió embert érinthet az idült vesebetegség. Mivel sokáig nem okoz a páciensek által észlelhető tüneteket, így, ha nem kezeljük idejében, az előrehaladottság függvényében akár 14-szeresére is növelheti a szív- és érrendszeri károsodás kockázatát.

Mit tehetünk vesénk megóvása érdekében?

Az egyik legfontosabb dolog a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel. Egy felnőtt szervezet számára a minimális folyadékmennyiséget napi 2-2,5 liter jelenti. Fontos azonban tudni, hogy nem csupán a mennyiség, de a minőség is számít. Kerüljük a cukros üdítőitalokat, és a folyadékpótlás céljából minden esetben tiszta vizet vagy gyógynövényekből készült teát, teakeveréket fogyasszunk.

A kiszáradás problémája az átlagosnál nagyobb volumenben érinti az idős embereket, akik úgy érzik, hogy sosem szomjasak, így nem fogyasztanak elég vizet. Ami pedig hosszabb távon nagyon káros folyamatokat képes elindítani.

Ha nem működik megfelelően a méregtelenítés, a méreganyagok lerakódhatnak az ízületekben, és különféle mozgásszervi problémákat okozhatnak, reumát, porckopást, és a folyamat vége akár protézis-beültetés is lehet.

A folyadékbevitel mellett a veseproblémák megelőzésben a gyógynövények ereje is nagy segítségünkre lehet.

a mindennapokban. Az alábbiakban mutatunk néhány olyan gyógynövényt, amelyekre számíthat a vesénk.

Mezei zsurló, a vesénk őre

mezei zsurló az a gyógynövény, ami a vese számos problémáját képes enyhíteni. hatékony megoldás lehet például veseciszta esetén. Ebben az esetben 6 hétig reggel, éhgyomorra fogyasztva ajánljuk a mezei zsurló teát, utána legalább 4 hét szünetet kell tartani, majd megismételhető a kúra.

A veseproblémák megelőzésére, vesetisztításra, a jó veseműködés elősegítésére ajánljuk a Mezei zsurlós teakeveréket, amely a mezei zsurló mellett aranyvesszőt, tejoltó galajt és kisvirágú füzikét is tartalmaz. A tökéletes hatás érdekében heti 1-2 csészével, akár egész évben folyamatosan fogyasztható.

Nyírfalevél, a legjobb vesekímélő gyógynövény

Az egyik legjobb vízhajtó, veseműködést segítő és vesekímélő hatású gyógynövénytea a nyírfa leveléből készül. A nyírfalevél teája morzsolja a vesekövet, kihajtja a vesehomokot és gátolja az újabb kőképződést, valamint javítja a veseműködést. Gyógyítja a hólyaghurutot, tisztítja a húgyutakat anélkül, hogy a vesét irritálná.

Napi 1-2 csésze képes hatékonyabbá tenni a vese és a méregtelenítési folyamatok működését. Hetente egy csésze képes megakadályozni a vesekő kialakulását. A nyírfalevélből készült tea szünet beiktatása nélkül, korlátlan ideig fogyasztható.

Apróbojtorján, a gyulladásos panaszok ellen

A vese védelméhez hozzátartozik a húgyhólyag, a húgyutak védelme is, hiszen a húgyúti fertőzések egyik legveszélyesebb szövődménye a vesemedence-gyulladás, amit feltétlenül érdemes elkerülnünk. A húgyhólyag bakteriális és gyulladásos bántalmaival szemben az apróbojtorján hatékony gyógynövény, mely a máj és az epe működésének szabályozása mellett a gyulladásos betegségek ellen is védelmet biztosít.

Az Apróbojtorjános teakeverék több olyan gyógynövényt is tartalmaz, melyek egytől egyig hozzájárulnak az egyik legfontosabb szervünk egészséghez. Fogyasztása akut probléma esetén naponta 1-3 csészével, étkezések előtt ajánlott, megelőzésre pedig elég hetente 1-2 csészével fogyasztani.

Csalánlevél, a húgyutak tisztaságáért

csalánlevél kiváló vízhajtó hatású gyógynövény, melyet a húgyhólyag és a húgyutak tisztítására ajánlunk. Nem köztudott tény, hogy a csalánban sok C-vitamin is van, így a vesék védelme mellett immunrendszerünk erősítéséhez is képes hozzájárulni.

Tejoltó galaj a vese és az epe egészségéért

A flavonoidokat, galiozint, aszperulozidot, cserzőanyagokat, illóolajat tartalmazó tejoltó galaj vízhajtó, görcsoldó hatású gyógynövény. A belőle készült teát a népgyógyászat veseműködés javítására javasolja. A tejoltó galajt emellett epebajokra és mirigyduzzanatokra is használja a fitoterápia.

Veseelégtelenség esetén érdemes a tejoltó galaj teát, a Csalánleveles teakeveréket és a Mezei zsurlós teakeveréket 6 hetente váltogatva fogyasztani, 6 hétig egyiket, 6 hétig másikat, végül 6 hétig a harmadikat. A 3×6 hét után két hét kihagyással a kúra ismételhető.