Menü Bezárás

Afrikában fák ültetésével építik meg a “Nagy Zöld Falat”, hogy segítsék a bolygó túlélését

Napjainkban, mikor a klímaváltozás következményei egyre drasztikusabbak, az olyan projektek, mint a Nagy Zöld Fal adnak némi reménysugarat a szebb jövőre. A projektet elindító afrikaiak célja, hogy a kontinenst 8000 km hosszan átszelő zöld sávot hozzanak létre, amivel meg tudják állítani a klímaváltozást, az elsivatagosodást, és javítani tudnak az ott élő emberek életén. A Nagy Zöld Falnak eddig 15%-a készült el, de már most életet hozott a sivatagos területekre.

A fák alkotta zöld fal ötlete a múlt század közepére nyúlik vissza. Elsőként az angol erdész és aktivista, Richard St. Barbe Baker fejében merült fel a gondolat, de egészen 2007-ig semmi nem valósult meg belőle. Napjainkban azonban már láthatóak az első eredmények.

Eddig 40 millió hektáron sikerült újra életet lehelni vidékbe, és évente 500.000 tonna gabonát takarítanak be erről a területről, ami 2,5 millió ember számára elegendő. Ha a projekt ebben az ütemben tud folytatódni, életmentő lehet Afrika legszegényebb régiói számára, és újra életet vihet a sivatagokba.

A Nagy Zöld Fal a várakozások szerint több milliárd hektáros területre fog kiterjedni, mely 232 millió ember otthona. Nemcsak a sivatagos területekbe lehel majd újra életet, de segíti majd annak a 11 afrikai államnak a gazdaságát is, melyen áthalad.

Emberek ezrei ültetik elhivatottan a fákat a Green Jobs hosszútávú projekt keretében, mely feltehetően több mint egy évtized múlva fejeződik majd be. A projekt a munka biztonságát is megadja a keretében tevékenykedő embereknek, ezzel csökkenti a migrációt is a kontinensen.

Ha befejeződik, a Nagy Zöld Fal, számtalan téren hoz majd pozitív változást Afrikában:

  • Megoldást jelenthet az elsivatagosodás és az aszály problémájára, valamint a talaj minőségének romlására.
  • Több mint 22.000 km2-es területet sikerül rehabilitálni és bevonni a mezőgazdasági művelésbe.
  • Fenntarthatóbb ökoszisztémát hoznak létre a Szaharában és a Száhil övben természetes erőforrások segítségével, mint a víz, a talaj, a növény és az állatvilág.
  • 250 millió tonna szén-dioxid megkötésével hatékonyan harcolnak a klímaváltozás és a légszennyezettség ellen.
  • Drasztikus javulást eredményez az életkörülmények tekintetében, hiszen Afrika szegény régióiban 10 millió embernek biztosít munkát.
  • Élelmiszer tekintetében is biztonságot ad mintegy 20 millió éhező embernek.

A cél az, hogy a Nagy Zöld Fal kialakítása 2030-ra befejeződjön, általa sikerüljön hatalmas területeket visszahódítani a sivatagtól és művelés alá vonni. Hogy ezt a célt elérjék, évente 10 millió hektárnyi területet kell helyreállítani. Ha elkészül, a Nagy Zöld Fal lesz a világ legnagyobb élő építménye, melyet azért hoznak létre, hogy a jövő generációi számára a világ jobb legyen.

A Nagy-korallzátonynál 3-szor nagyobb méretével a Nagy Zöld Fal lesz a világ 8. csodája.