Menü Bezárás

Az elmúlt évek legmenőbb szobanövénye: Így ültess te is banánfát

Kelet-Ázsiából származik, és az egyik legrégebb óta termesztett növény. A banánfának – ami valójában nem is fa – több mint 400 fajtája létezik, sok közülük világszerte népszerű szobanövény. Hatalmas leveleivel képes üdítően bezöldíteni még a nagyobb tereket is. Ha otthonra te is szeretnél magadnak egyet, az alábbi dolgokra figyelj, hogy a banán boldogan élhessen veled!

Vásárlás előtt

Mielőtt találomra ráböknél az üzletben egy banánra, ellenőrizd a leveleit. Minél nagyobbak egy növény levelei, annál nagyobb tér jut rajta a különböző kártevőknek. A banán tehát fokozottan ki van téve ennek a veszélynek. Ha a leveleken ragadós foltokat találsz, az jelzi a tetvek jelenlétét. Amennyiben túl szárazon tartják a növényt, a közönséges takácsatka is tökéletes otthonra lel a levelein.

Mikor hazavitted

Ha beszerezted az áhított növényt, szinte biztos, hogy első lépésként átültetésre lesz szüksége. A kaspó, amiben árulják, valószínűleg túl kicsi neki, hiszen az üzletekben a cél, hogy a növény túlélje a tárolást, míg gazdához kerül, de a kiegyensúlyozott fejlődését csak nagyobb méretű kaspóval tudod biztosítani. Amennyiben egy kaspóban több tő is nő, érdemes őket külön ültetned, mivel a banán levelei igen sérülékenyek, így a helyszűkét megsínylik növekedés közben.

Hőmérséklet

A banánfa egzotikus növény, ebből adódóan szereti a meleget. Nyáron kint is tarthatod, de ne várd meg a fagyok beköszöntét a beköltöztetésével, ugyanis a 13-11 fok alatti hőmérsékletet már nem igazán tudja elviselni. Sok napfényt biztosíts neki, de arra vigyázz, hogy leveleit közvetlenül ne perzselje a nap.

Vízigény

Leveleinek nagy felületén keresztül a banán sokat párologtat, így folyamatosan szüksége van a víz pótlására. Mégis óvatosan locsold, mivel, ha a földje sokáig túl nedves marad, a gyökerei hamar rothadni kezdenek. Innentől kezdve pedig a növény nem fejlődik tovább.

Tápoldat

Kifejezetten a banán igényeire készült tápoldatot szerezz be. Ezt kéthetente alkalmazd, hogy növényed erős és gyönyörű legyen.

Visszavágás

Ha úgy érzed, a banánod kezdi kinőni a szobát, alsóbb leveleiből szedj le néhányat. Így a növény alul kezd el majd bokrosodni ahelyett, hogy a magassága nőne.

Saját banán?

A szobanövényként tartott banán a legritkább esetben hoz gyümölcsöt. Az ehető banánok leggyakoribb fajtája a Cavendish, de ennek is legalább 3 évbe telik, míg az első virág megjelenik rajta. Hogy rábírd a virágzásra, segítsd elő a növekedését sok napfénnyel és magas hőmérséklettel. A virágzást 3-4 év alatt elérheted, így a gyümölcsözésre is nagyobb az esélyed.