Menü Bezárás

Az érintés jelentősége a mindennapokban fontosabb, mint gondolnánk

Az érintés két ember közti legintimebb kapcsolat, az összekapcsolódás élményét kapjuk meg általa, a magányosság tökéletes ellenszerét.

Egyes kutatások szerint ebben a szép, új világban, amiben élünk már a like-ok és az egyéb online visszacsatolások vannak olyan hatással az agyunkra, mint régen az érintések. Ettől függetlenül a fizikai kapcsolatra legalább akkora szükségünk van, mint a vízre, az élelemre vagy a levegőre. De pontosan miért is?

Kommunikáció

Mivel egyelőre még főleg biológiai lények vagyunk, az érintés genetikailag kódolva van bennünk, fizikai kapcsolat nélkül nincs kommunikáció, gondoljunk csak arra, milyen az, amikor felfokozott állapotban teljesen öntudatlanul megérintünk valakit, viccmesélés közben, vagy egy vita során.

Ez bizony a jó öreg anyatermészet.

Oda-vissza

A meggyőzés is egy nagyon fontos eszköze az érintés, ha valamit el akarunk érni, akkor hozzáérünk a másikhoz, így néha hatékonyabban nyomatékosíthatjuk szándékunkat, sőt, akár parancsainkat is, mint verbálisan. De oda-vissza működik, hiszen nemcsak adunk, de kapunk is, méghozzá ha szerencsések vagyunk, begyűjthetjük általuk a szükséges mennyiségű pozitív energiát.

Sőt, ha azt szeretnénk, hogy lelki sebeink hamar meggyógyuljanak, nem úszhatjuk meg, hogy valaki hozzánk érjen. A terápiában már évezredek óta használják ezt a módszert, gondoljunk csak az akupunktúrára, a masszázsra vagy akár a kézrátételes gyógyításra, melyek ugyan a testünkre kívánnak hatni, de bizonyos, hogy közben a lelkünket is simogatják. De a pszichológus is gyakran megérinti a páciensét, csak hogy lássa, képes-e adni és elfogadni.