Menü Bezárás

Az utcán hagyta újszülött kislányát, nem törődve a sorsával. 30 évvel később, a lány számonkéri őt a döntéséért

Vannak szülők, akik tehetetlenségből vagy a körülmények okozta kényszer miatt mondanak le a gyermekükről. Elképzelhetetlen, mi mehet végbe akkor, abban a percben egy anya szívében, de természetesen semmi sem igazolja a tettét, bármilyen okból is döntsön úgy, hogy megszabadul a gyermekétől. Attól még az ilyen dolgok napi szinten megtörténnek – és bármennyire tűnik kegyetlennek, van, akinek épp ez a döntés teszi jobbá az életét.

Aniya Smith egy fiatal lány, aki szerető családban nőtt fel, miután volt akkora szerencséje, hogy a sors a megfelelő embereket terelte az útjába. A biológiai szülei ugyanis lemondtak róla: a nő, aki a világra hozta, egyszerűen az utcán hagyta, és soha többé nem kereste őt. De vajon miért tenne ilyent egy édesanya? Aniya három évtizeddel később derített csak fényt az igazságra.

1992-ben, egy hideg januári reggelen, Aniyát egy sötét sikátorban hagyták, teljesen egyedül, a floridai Jacksonville-ben. Egy nő talált rá, hajnali fél hat körül, és azonnal hívta a rendőrséget. Baby Jane Doe – így hívták őt a rendőrségen, mivel fogalmuk sem volt, kié lehet.

Az utcán hagyta újszülött kislányát, nem törődve a sorsával. 30 évvel később, a lány számonkéri őt a döntéséért
Fotó: Aniya Smith

„Hálás vagyok, hogy nem vetettél el. Hálás vagyok, hogy nem hagytál valahol egy kukában, de ennél többet akarok tudni. Csak téged akarlak megismerni” – írta jóval később a lány a közösségi oldalán abban a reményben, hogy talán az édesanyja meglátja, és megkeresi őt.

30 kerek évig, Aniya semmit sem tudott a biológiai szüleiről, pedig többféleképpen is próbálkozott válaszokat találni a kilétükre. Egész életében azon töprengett, vajon miért nem akarta őt az anyja, és mi késztethette őt arra, hogy a téli hidegben az utcán hagyja.

Végül egy nonprofit szervezet, a Search Angels segítségével derítette ki az igazságot, mely segít az örökbefogadottaknak abban, hogy a DNS-vizsgálat után kapcsolatba kerüljenek vér szerinti rokonaikkal. Aniya komoly kihívásnak nézett elébe, hiszen semmilyen információval nem rendelkezett róluk. De a szervezetnek sikerült még így is rátalálnia a szüleire.

Az utcán hagyta újszülött kislányát, nem törődve a sorsával. 30 évvel később, a lány számonkéri őt a döntéséért
Fotó: Aniya Smith

A DNS-teszt ugyanis eredményt hozott: elvezette a nőt a biológiai apjához. Az első telefonbeszélgetésük felszabadító volt, mert Aniya számára kiderült, a biológiai családja soha nem felejtette el őt.

„Nagyra értékeltem azt a pillanatot, amikor elmondta, hogy őszintén és mélységesen sajnálja, és elmagyarázta az akkori gondolkodásmódját és gondolatmenetét” – fogalmazott a lány.

A szülei már nem voltak együtt, de az apján keresztül sikerült megtalálnia az édesanyját. Nagyon meglepődött, amikor annak családjától megtudta, senki sem hallott róla, mivel a szülei annak idején eltitkolták a terhességet.

„Még azt sem tudta senki, hogy az anyám terhes” – mesélte a lány. Mindketten nagyon fiatalok voltak, amikor Aniya megfogant: az anya mindössze 18, az apa pedig 19 éves volt. Mivel nem tudták, mivel jár egy csecsemő gondozása, a könnyebbik utat választották, és elhagyták őt. Most már minden értelmet nyert, és Aniya Smith végre felfogta, miért kellett neki akkor az utcán végeznie.

Idővel megismerte az egész biológiai családját, és ebben nagybátyja, Charles Thompson mindenben támogatta őt. Videóhívást szervezett, hogy bemutassa őt a többi rokonnak. Az online találkozó igazi sikert aratott, főleg, hogy mindenki szívélyesen fogadta őt a családba. A nő most már alig várja, hogy mindenkivel személyesen is találkozhasson, 6 éves fiával, Zionnal együtt.

Az utcán hagyta újszülött kislányát, nem törődve a sorsával. 30 évvel később, a lány számonkéri őt a döntéséért
Fotó: Aniya Smith

„Azt tervezem, hogy megölelem őt, hogy kárpótoljam az elmúlt 30 év öleléseinek hiányát. Azt tervezem, hogy megölelem őt, és elmondom neki, hogy itt mindannyian szeretjük őt, és hogy ő is ennek a családnak a része” – vallotta Charles Thompson, akit mélyen érintett Aniya létezése.

A lány azonban az anyjával való beszélgetésre várt a legjobban. Bár még nem kapott választ az összes kérdésre, megnyugodott, hogy három évtized után végre sikerült megtalálnia őt.

„Anyukám biztosított arról, hogy nem hagyott el, de én ezt nem hiszem el” – állítja a fiatal édesanya, akinek még mindig vannak kétségei a szülei akkori döntése mögött álló indokokat illetően. De egy dolgot kihangsúlyozott: nem haragszik rájuk, sőt, minden neheztelést maga mögött hagyott. Boldog, hogy most már egy nagy családhoz tartozik, és hogy mindenki tárt karokkal fogadta őt.

A története híressé vált a világhálón, és kommentek ezreit váltotta ki a felhasználókból. „Nem ismerem a körülményeket, de biztos vagyok benne, hogy az édesapja nagyon büszke lehet rá” – írta valaki.

„Gyönyörű befejezése egy nagyon szomorú kezdetnek. Örülök, hogy újraegyesült a biológiai családjával” – fűzte hozzá egy másik. „Szerintem az anyukájával való kapcsolat mérgező lenne. Egy hazugságból indul ki. Örülök, hogy ott van neki a nagybátyja” – vélekedett egy harmadik.

Ti mit gondoltok erről az eseményről?