Menü Bezárás

Azok az emberek, akiket kontrolláló szülők neveltek, gyakran rendelkeznek ezzel a 9 tulajdonsággal

Az, hogy kontrolláló szülők nevelték fel, mélyreható hatással lehet a személyiségedre, és ezt nem mindig könnyű felismerni. Ez a nevelési módszer bizonyos jellegzetes tulajdonságok kialakulásához vezethet, amelyek általában közösek a hasonló körülmények között felnőtt emberekben, de fontos megjegyezni, hogy nem minden esetben feltétlenül negatívak.

1. Maximalizmus

Az irányító szülők által felnevelt emberek egyik gyakori közös vonása a maximalizmus. Amikor a szüleid folyamatosan ellenőrzik a tetteidet és a döntéseidet, megtanulod, hogy rendkívül óvatosan navigálj az életben. Minden hiba vagy kudarc valóságos tragédiának tűnhet, mivel arra neveltek, hogy mindig tökéletességre törekedj.

Felnőttként azon kaphatod magad, hogy az élet minden területén lehetetlenül magas elvárásokat támasztasz magaddal szemben. Annak ellenére, hogy a maximalizmus néha a siker motorja lehet, gyakran felesleges stresszhez és szorongáshoz vezet. Meg kell értened, hogy időnként mindenki hibázik, és ez az élet természetes része, ráadásul ebben rejlik a fejlődés kulcsa is.

2. Nehézségek a döntéshozatalban

Mivel az irányító szülők nem hagyják a gyerekeiknek, hogy saját maguk hozzanak döntéseket, a szabadságnak ez a hiánya később komoly problémákat okozhat a döntéshozatalban. A kontrolláló szülők által felnevelt emberek sokszor még a legegyszerűbb döntéseiket is megkérdőjelezik, és hajlamosak mindent túlkomplikálni.

3. Fokozott önkritika

A kontrolláló szülők által nevelt egyének gyakran internalizálják a szüleik magas elvárásait és kontrolláló viselkedését, ami magas szintű önkritikához vezet. Ezt a feltevést egy a Journal of Personality című folyóiratban megjelent tanulmány is megerősítette.

Ez a tulajdonság káros lehet a mentális egészségre és az általános jólétre.

4. Nehézségek az érzelmek kifejezésében

Ha olyan családban nőttél fel, ahol az érzéseidet gyakran elutasították vagy lekicsinyelték, felnőttként kihívás lehet kifejezni ezeket az érzéseket. Előfordulhat, hogy elfojtod az érzelmeidet, nehezen tudod azonosítani azokat, vagy félsz nyíltan kimutatni, mit érzel.

Az érzelmek elfojtása jelentős hatással lehet a személyes kapcsolatokra és a mentális egészségre. Fontos megérteni, hogy az érzelmek az emberi tapasztalat természetes részét képezik, és egészséges kifejezni őket.

5. Túlzott felelősségtudat

Azok az emberek, akiket kontrolláló szülők neveltek, gyakran éreznek túlzott felelősségtudatot. Ez azért van, mert gyerekként gyakran vonták őket felelősségre olyan dolgokért, amik nem rajtuk múltak.

Ez a túlzott felelősségtudat arra késztethet, hogy többet vállaljunk magunkra, mint amennyit valójában elbírunk. Előfordulhat, hogy felelősnek érezzük magunkat mások boldogságáért, vagy állandóan bűntudatot érzünk olyan dolgok miatt, amelyeket nem tudunk irányítani.

Fontos megérteni, hogy bár a felelősségvállalás pozitív tulajdonság, nem cipelhetjük a vállunkon a világ minden terhét. Ha megtanulunk határokat szabni, és megértjük, hogy mit tudunk irányítani, és mit nem, az döntő lépés az egészségesebb gondolkodásmód felé.

6. Az elismerés utáni sóvárgás

Ha kontrolláló szülők mellett nőttél fel, valószínűleg folyamatosan a kedvükben akartál járni, és kerested a jóváhagyásukat, de ezt szinte lehetetlen volt elérned.

Ez az elismerés utáni vágy felnőttkorban is kitarthat, és átváltozhat a mások által való állandó érvényesítés iránti igénnyé. Ez befolyásolhatja a kapcsolataidat, a pályaválasztásodat, és még azt is, hogy látod önmagadat.

Fontos megérteni, hogy az értéked nem más emberek jóváhagyásától függ, és meg kell tanulnod értékelni önmagadat.

7. A konfrontációtól való félelem

A konfrontációtól való félelem gyakori azoknál, akiket irányító szülők neveltek fel. Biztonságosabbnak érezhetjük, ha elfojtjuk az érzéseinket, gondolatainkat, mint megkockáztatni azt, hogy esetleg feldühítünk valakit. Ez azért lehet, mert ha gyerekként nem értettél egyet a szüleiddel, annak komoly következményei lehettek, és neked kellett megfizetni a konfrontáció árát.

De ne feledd, hogy a mentális jólétünk érdekében elengedhetetlen, hogy kifejezzük önmagunkat, és kiálljunk a jogainkért.

8. Önértékeléssel kapcsolatos problémák

Az irányító szülők gyerekei gyakran önértékelési problémákkal küzdő felnőttekké válnak. Ez abból az állandó ellenőrzésből és kritikából fakad, amellyel egész gyerekkorukban szembesültek.

Ezek az egyének gyakran nehezen ismerik fel saját értéküket, és folyamatosan megkérdőjelezik képességeiket. Előfordulhat, hogy lebecsülik az eredményeiket, és nehezen fogadják el a bókokat.

Bár az önbecsülés újjáépítése nem megy egyik napról a másikra, türelemmel és önmagunk iránt tanúsított együttérzéssel nem lehetetlen feladat.

9. Rugalmasság

A kihívásoktól függetlenül az egyik legjellemzőbb tulajdonság az irányító szülők által nevelt egyének körében a rugalmasság. Ezeknek az embereknek alkalmazkodniuk kellett, és kitartóan kellett navigálniuk a nehéz és gyakran igazságtalan helyzetekben, amikbe kényszerültek.

Ez a rugalmasság a bennük rejlő erő bizonyítéka. Emlékeztetőül szolgál arra, hogy bár a múlt formálta a személyiségüket, nem ez határozza meg őket. Mindenki képes fejlődni és kialakítani a saját útját az életben.

Ezeknek a tulajdonságoknak a felismerése az első lépés a gyógyulás és a növekedés felé. Ezáltal visszavehetjük az irányítást az életünk fölött, és elkezdhetjük saját magunk alakítani a sorsunkat.