Menü Bezárás

Csak kevés nő tudja a magyarázatát: Ezt jelenti az állunkon megjelenő szőrpihe!

Nem csupán idegesítő probléma, ha az állunkon szőrpihék jelennek meg. Többnyire hormonális változások állnak ennek a hátterében, azonban egyes esetekben komolyabb problémára is utalhat:

1.) A kortizol stresszhormon túlzott termelésével járó Cushing-szindróma szőrnövekedést okozhat, és ezzel párhuzamosan striák, váratlan súlygyarapodás és 2. típusú cukorbetegség is kialakulhat.

2.) Mellékvese hyperplasia, amely az esetek többségében veleszületett kondíció, és egy olyan enzim hiányát jelenti, amely a mellékvesében egyes hormonok szekréciójához szükséges. Ezért a női szervezet több androgén hormont termel, és ez vezet a túlzott szőrnövekedéshez.
Hirdetés

3.) A terhesség és a fogamzásgátlás is kiválthat olyan hormonális változásokat, amelyek szőrösödéshez vezetnek, azonban ezek átmeneti jelenségek, és amint szervezetünk hormon háztartása helyreáll, szerencsére megszűnnek.

4.) Általában véve is igaz, hogy az akármilyen okból fellépő hormonzavar, amely a szervezet egészséges hormon háztartását felborítja, és a férfi nemi hormonok túltermeléséhez vezet, szőrösödést okoz a női testen.

5.) Az életkor előrehaladtával hormon háztartásunk változik, az ösztrogén termelése visszaesik, és ezzel párhuzamosan sajnos a szőrzet is növekedésnek indulhat.

6.) A polycystás petefészek szindróma tünetei között szintén szerepel a szőrösödés olyan, egyéb súlyos tünetekkel együtt, mint a petefészekciszta, a hízékonyság, valamint a meddőség.

7.) Genetikai faktorok is állatnak a szőrösödés mögött: akinek a családjában a női felmenői között volt olyan, akinek szőrösödött az arca, sajnos sok esetben szintén jellemző lesz rá ez a jelenség.

Szerencsére a szőrösödéssel szemben sokkal könnyebb védekezni, mint a fent említett egyes más tüneteknél, mint például az elhízás ellen: a szőrszálaktól megszabadulhatunk gyantázással vagy lézeres kezeléssel, borotvához azonban nem érdemes nyúlni, mert ez erősítheti a szőrszálak végeit.